Coca de Sant Joan de fruita i pinyons

recepta coca sant joan fruita confitada

M'encanta Sant Joan! I la coca de Sant Joan també! Aquesta és la segona vegada que en faig i la primera que publico la recepta al blog. Aquesta recepta si que s'ho val! I és que és la recepta del Xavier Barriga (no falla mai, oi?).

És una massa punyetera, la del brioix. Al principi és molt líquida i enganxifosa, molt susceptible a les altes temperatures i s'ha de pastar molta estona. Pot ser realment cansat si no es disposa d'una màquina que ens hi ajudi, i calen hores d'antel·lació. No us vull desanimar perquè si disposeu d'una màquina i teniu la previsió de fer-la amb temps, el resultat val la pena. I molt :)


Ingredients: (per unes 3 coques - unes 12/14 persones)
coca de fruita i pinyons
  • 500 gr de farina de força (la "normal" no va bé)
  • 10 gr de sal
  • 100 gr de sucre
  • 3 ous
  • 100 gr de mantega freda
  • 100 gr de pasta de brioix fermentada* (opcional)
  • 190 ml d'aigua
  • 35 gr de llevat fresc
  • 1 llimona (les ratlladures)
  • 1 culleradeta de canyella en pols
  • Ou batut (per pintar la coca)
  • Pessic de sal
  • Fruita confitada
  • Pinyons crus
  • sucre blanc (per empolsinar)

* Per fer aquesta coca he afegit la pasta de brioix fermentada que he aconseguit fent una coca prèviament, aquesta coca deliciosa de xocolata, i reservant 100 gr de la massa acabada just abans d'estirar-la per donar-li forma, és a dir, pastada i fermentada.

Procedim:
Posem la farina, la sal, el sucre, 150 ml d'aigua, els 3 ous, la pasta fermentada de brioix, la canyella i les raspadures de llimona a un bol i ho pastem amb la màquina amb l'accessori ganxo per amassar. Ho amassem a velocitat mitjana. Com que fa calor la massa es va escalfant amb l'amassat (encara més si es fa a mà), per tant cal anar alternant estones d'amassat amb estones de nevera. Com més freda es mantingui la massa mentre amasseu, abans acabareu.

Inicialment és molt líquida i s'enganxa a tot arreu. Poc a poc anirà agafant consistència i duresa.

Quan arribeu a un punt en què la massa sigui més manejable, hi afegiu la mantega tallada a daus i seguiu amassant, ficant la massa a la nevera les vegades necessàries per mantenir-la freda (o fresca, si més no).

La massa es va tornant dura i llisa. Quan veieu que ja no se us enganxa -gaire- als dits, hi afegiu el llevat dissolt amb la resta de l'aigua i amasseu uns 5 minuts més.

Aquest procés us pot portar hores perquè sembla que la consistència no canviï gens. No patiu, és normal. Tingueu paciència.

Quan estigui en aquest punt que es desenganxa bé i el llevat s'ha absorvit i barrejat per la massa, la posem a un bol untat amb oli, ho tapem amb un drap i ho deixem resposar 1h i mitja a temperatura ambient.

Aleshores fem 3 o 4 porcions de massa (tantes com coques vulguem fer) i les fiquem en un bol tapat amb film a la nevera una mitja hora. Així podrem estirar millor la massa.

Estenem cada bola amb el corró per formar les coques d'1 cm de gruix i les pintem amb l'ou batut amb un pessic de sal. Hi escampem la fruita per sobre i les deixem reposar a un lloc sense corrent d'aire fins que doblin el volum. Jo les he ficat al forn apagat.

Quan ja estiguin a punt, pre-escalfem el forn a 190º (sense les coques a dins!). Mentrestant, escampem els pinyons i sucre per damunt de les coques.

Les enfornem 15-17 minuts (compte perquè la massa es torra fàcilment). Quan ja estiguin, les treiem del forn i piquem un cop sec a la part de baix de les safates de les coques, amb el mànec d'un ganivet. Les deixem refredar.

Ja tenim a punt la coca... i els petards?
Bona revetlla!!

Coca de pinyons i fruita confitada

18 comentaris:


  1. Marta; Una molt bona coca aquesta que has penjat al teu blog, de fruita i pinyons¡¡. Aquestes receptes tradicionals i de tota la vida, en principi, quant fas la massa sembla que s'enganxa per a tot arreu, però després quant comença agafar cos, és tot un éxit¡¡
    Salutacions Marta i bona revetlla¡¡ :O)

    ResponElimina
  2. M'agrada molt Marta!! Jo cada any faig invents perquè mai tinc tots els ingredients a prop. La fruita confitada sencera no la trobo fàcilment... llàstima perquè com tu dius: s'ho val!!! :)
    Petons

    ResponElimina
  3. Són tant bones! Jo també tinc la recepta d' en Barriga. Aquest any, com no he fet la de Hofmann...una passada! No havia sentit a parlar d'aquest pasta previa fermentada....molt interessant. Al principi et desanimes amb el brioix però quan li agafes el truquet no deixaries de fer-ne mai. Una abraçada per tu i en Javier.

    ResponElimina
  4. Uaaaauuuu, quina pinta!!!! M'encanta aquesta coca i t'ha quedat espectacular. Jo l'any passat vaig fer aquesta recepta i queda molt bé, aviam si aquest any m'amino i repeteixo...
    Bon Sant Joan!! Clara

    ResponElimina
  5. Just ara acabe de penjar la meua coca de Sant Joan també del Xavier Barriga però jo li pose bastant menys aigua perque així i tot ja és enganxifosa :-). Realment és com dius, no falla i, és la massa que més m'agrada de totes les que he fet fins ara! Que passes bona revetlla! Marta

    ResponElimina
  6. Quin aspecte tan deliciós tenen aquestes coques... He vist el teu comentari al meu bloc, i com et dic allà et dic aquí: tranquil.la dona!, moltes gràcies!, no hi ha problema!, si la fas per Sant Joan fes-li una foto i la penjaré igualment quan faci el recull de totes les receptes!. Ho faré després de Sant Joan!
    I sinó, igualment et posaré al recull amb la foto de la meva! (deu ser semblant no?...jajaja)
    Moltíssimes gràcies!

    ResponElimina
  7. T'han quedat perfectes!!! I tens raó que sense robot, la cosa és mooooolt complicada, je je je...
    Però realment val la pena! A casa hi poso una mica de crema per sobre ;)

    ResponElimina
  8. Divinas estas cocas Marta.Una revetlla sin ellas no es lo mismo. Fantásticas las tuyas.
    Bona revetlla
    peto

    ResponElimina
  9. Una pintassa espectacular!! i si, com tu dius, les receptes d'en Barriga vénen amb èxit assegurat, però cal saber executar-les, i tu te n'has sortit amb un 10!! Bona revetlla!!

    ResponElimina
  10. Quines coques més xules!!! i què bones!! Bona revetlla! petó

    ResponElimina
  11. Carai !!!!amb aquesta coca quina revetlla que passereu !!!!! puc venir ??....portu cava !!!!
    Petonsssss.

    ResponElimina
  12. Quina bona pinta que fan! Realment paga la pena fer-les a casa, no tenen punt de comparació! I si surten tan maques com aquestes, l'èxit el tens assegurat! Bona revetlla!

    ResponElimina
  13. Pero que bueno!! Te ha quedado preciosa, y el detalles de los petardos es de lo más divertido, besos!!

    ResponElimina
  14. Marta que bé t'han quedat!! La recepta del Xavier Barriga és de les triomfadores!
    Però ja tens raó dient que la massa de briox és "punyetera" i més amb aquestes temperatures.
    Jo alguna vegada l'he fet però amb la Kitchen Aid, sort d'ella! Pq sinó acabes amb uns bons bíceps!
    Segur que veu passar una bona revetlla amb unes coques que fan tanta patxoca.
    Petons!

    ResponElimina
  15. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  16. Aquest any m'he quedat amb les ganes... però algun dia d'aquest caurà... ! Amb aquesta recepta no es pot fallar!! petons

    ResponElimina
  17. i a qui no li agrada Sant Joan???? A casa sempre les comprem, perquè em fa mandra fer-les, però com a casa res! ;) petonets

    ResponElimina
  18. Como me gustan las cocas y ahora que tendré un poquito más de tiempo, me llevo esta receta tuya!

    Un abrazo y Mucha buena vibra!

    ResponElimina

Agraeixo molt el teu comentari