Pastís de nata "bica"

tarta pastel nata bica claras huevo

Vet-ho aquí una altra magnífica recepta per aprofitar les clares d'ou que us sobren de preparar altres recepes... Un pastís de nata, que es veu que és un clàssic gallec amb mil variants que m'encantaria anar tastant. Haig d'admetre que no el coneixia en absolut (la meva incultura no té límits!), i si l'he "descobert" ha estat perquè buscava, precisament, aprofitar un pot de clares pasteuritzades que tenia obert per la nevera.

Es tracta d'un pastís molt esponjós i dolç, de gust avellutat, molt suau i delicat. És una passada... Us el recomano molt. Perfecte per acompanyar el cafè o un got de llet.

I el millor és que admet variacions que el fan una molt bona recepta-base de pa de pessic per a qualsevol ocasió: amb anís, pell de cítrics, fruits secs, xips de xocolata, amb glassejat, frostings del sabor que més us agradi... Aquesta recepta la repetiré ja l'he repetit en més ocasions, ja s'ha quedat a casa.

Recepta adaptada del llibre "Más de 999 recetas sin bobadas" de D. de Jorge i M. Berasategui. Podeu veure el vídeo de com s'el·labora la recepta al web del programa.

Ingredients
  • 8 clares d'ou (uns 260gr)
  • 435 gr de sucre + sucre per empolsinar
  • 135 gr de farina "normal"** tamisada
  • 200 gr de farina amb llevat tamisada (de la que diuen "bizcochona")**
  • 335 gr de nata líquida per postres (35% M.G.)
  • sal
** (o ho podeu substituir per 335 gr de farina corrent + 1 culleradeta generosa de llevat químic)

Procedim:
Pre-escalfem el forn a 190ºC. Preparem un motlle grandet. El meu era d'uns 18x29 cm aprox. i encara penso que he quedat curta. L'engreixem amb mantega i hi empolsinem amb una mica de farina, que escamparem per la base i els laterals; en retirem l'excés donant-li un cop sec al motlle mentre el tenim capgirat.

Anem muntant les clares amb un pessic de sal. Quan faci pics tous (que es tòrcen) hi afegim el sucre a cullerades mentres seguim batent. Un cop hàgim incorporat tot el sucre, acabem de batre les clares fins que siguin ben fermes. Reservem.

Preparem la nata líquida i la semi-muntem amb un pessic de sal (que guanyi volum i espesseixi una mica i prou, uns 3 minuts amb les barilles). Anireu més ràpid si la nata i el recipient on la batreu estan molt freds. Reservem.

Barregem les dues menes de farines (o la farina amb el llevat) i ho tamisem tot.

Afegim a cullerades la meitat de la farina tamisada a la barreja de les clares mentre l'anem incorporant amb moviments suaus de baix cap a dalt (aquest pas i en endavant no ho barrejo amb cap robot sinó a mà, amb una espàtula o similar).

Hi afegim poc a poc la nata semi-muntada, també remenant amb moviments suaus.

Acabem d'afegir-hi la resta de la farina i remenem per incorporar bé tots els ingredients.

Aboquem la barreja al motlle, i hi escampem sucre granulat per damunt, ben generós.

Ho enfornem uns 45 minuts a 190ºC. En aquest cas no podem guiar-nos gaire per la prova de clavar el punxó per veure si surt sec perquè la capa de sucre probablement "netejarà" el punxó en cas de que surti humit, així que haureu de mirar i arriscar.

Feu-lo i em direu... Ja veureu com costa resistir-se!

pastel nata bica claras huevo










12 comentaris:

  1. A casa també ens agrada molt, aquesta coca! La faig quan sobren clares i és ideal per acompanyar la xocolata desfeta dels diumenges!! Tan esponjosa, oi...? Doncs jo n'hi dic pa de pessic, però no coneixia això de pastís de de nata bica.

    ResponElimina
  2. Osti no l'he feta mai i mira que fa temps que li tinc ganes! A veure si m'animo que tinc un excés de clares que haig de consumir, i aquesta opció és ideal!

    Petons!

    ResponElimina
  3. Ja l'he vist varis cops i té una pinta impressionant, es veu súper esponjós i segur que està deliciós!! l'hauré de provar quan tingui clares, de moment les destino als macarons ;-). Un petó!

    ResponElimina
  4. Magnífica manera d'aprofitar les clares d'ou i quin resultat, veritat? T'ha quedat molt esponjós i amb una tassa de cafè amb llet o amb llet sola, que bo!

    Una abraçada!

    ResponElimina
  5. Esta coca es una delicia, me encanta, yo no la he echo pero la he probado y es genial.
    Besos
    Cocinando con Montse

    ResponElimina
  6. Que delicia!! La foto es preciosa, transmite todo lo bueno que tiene que estar el pastel, besos!!

    ResponElimina
  7. És boníssim Marta. Si tens clares és una excel·lent marera d'aprofitar-les
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  8. Entre tot el que dius, i que la recepta es de dos monstres de la cuina vasca... L haurem de tastar!!!

    ResponElimina
  9. Ostres, quin goig... i que bo que ha de ser...jo que sempre tinc clares...me l'apunto per aprofitar-les així d'esplèndidament la pròxima vegada! Petons!

    ResponElimina
  10. Pel què dius i per les fotos...aquesta recepta l'he de provar de fer. Els pans de pessic m'encanten i aquest té una textura curiosa! J a et dire quan l'hagi provat!

    ResponElimina
  11. Una bona recepta per aprofitar les clares, si que queda una bona coca! la nata li deu donar un gust especial, ho provarem! bona setmana!

    ResponElimina
  12. He encontrado ahora mismo tu blog y tengo que decirte que es un espacio encantador, me ha entusiasmado todo, asi que para no perderme ninguna entrada me hago seguidora ahora mismo!!
    Te invito a dar una vuelta por mi rinconcito, espero que tambien te guste!!
    Un Saludo
    dezazu.blogspot.com.es

    ResponElimina

Agraeixo molt el teu comentari