Pa de motlle d'espelta [o "pa Grant"]

pan de molde de centeno

Avui us porto una recepta que tenia pendent des de feia setmanes. Finalment, Memòries d'una cuinera ens ha convocat a fer pa, així que ja no tenia excusa per demorar-ho més.

És el pa que esmorzo cada dia i m'encanta. A mi m'agrada molt el pa casolà, però com que em costa anticipar les receptes, sembla que em costa trobar el moment de fer-ne. L'estona de llevat, la massa mare... m'estic tornant en experta en els pans que necessiten poc repòs. Aquest pa que us porto és la bomba, per mi, el pa perfecte!

És un pa de motlle esponjós, fàcil i ràpid de fer, de gust suau que va bé amb tot, dolç o salat. El guardo a dins d'una bossa a la nevera i aguanta un parell de setmanes perfectament. També es pot congelar. En fi, que us recomano molt fer-lo.

He tret la recepta del súper llibre "Pan, de la chapata al pan de centeno" de Linda Collister. Allà l'anomena "Pa Grant" perquè explica que va ser invent de la Sra. Doris Grant. Bravo, Sra. Grant!

Ingredients: (per un 1kg de pa aprox)

  • 700 gr de farina d'espelta (es pot substituir per farina integral)
  • 1 culleradeta de sal
  • 15 gr de llevat fresc (o 7 gr de llevat sec per pa)
  • 1 cullerada generosa de mel
  • 600 gr d'aigua tèbia
  • Llavors de sèsam o flocs de civada per empolsinar

Procedim:
Barregem la farina i la sal a un bol prou gros. Si encara fa fred es recomana escalfar la farina uns 15 segons al microones a potència alta. **

Esmicoleu el llevat amb les mans a un bol més petit i afegiu-hi la mel. Després aboqueu-hi uns 150 m d'aigua tèbia i remeneu-ho tot amb la mà fins que no quedin grumolls. Deixeu-ho reposar uns 10 minuts, fins que comenci a fer bombolletes (senyal que el llevat està actiu).

Afegiu aquesta barreja del llevat i els 450 ml restants d'aigua tèbia a la farina.

**Si feu servir llevat sec heu d'afegir-lo a la farina i sal del principi. Afegiu tota l'aigua tèbia i la mel.

Tant si heu fet servir una mena de llevat o l'altre, ara és el moment d'amassar amb ganes i energia. Veureu que no és una massa "normal" de pa, és molt més humida i enganxifosa i es pot amassar a mà, a dins del bol mateix, o amb alguna màquina que us ho faci.

Heu d'amassar uns 2-3 minuts, fins que veieu que es separa bé de les parets, i la massa es torni més elàstica. Aleshores aboqueu la massa a un motlle per a fer pa de 1Kg, o com en el meu cas, en dos motlles més petits (de 12 x 20 cm aprox) que haureu engreixat amb una mica d'oli.

Deixeu reposar la massa dins dels motlles coberts amb un drap humit durant una mitja hora aproximadament, fins que hagi llevat fins a arribar a 1cm aprox. de la borda del motlle.

Poseu el forn a pre-escalfar a 200ºC.

Passada l'estona de llevat empolsineu el pa amb les llavors desitjades (enganxeu-les pressionant suaument damunt del pa) i fiqueu-ho al forn de 35 a 40 minuts.

Passada aquesta estona, comprobeu que estan cuits donant uns cops a la base del pa fora del motlle ("ojo" no us cremeu, protegiu-vos amb guants o un drap). Sabreu que està fet perquè sona a buit; si no és així, torneu-ho al forn uns 5 minuts més.

Deixeu refredar fora del motlle damunt d'una reixeta (perquè no s'humitegi).

Què us sembla? amb pa amb tomàquet o melmelada?? Boníssim!



***********************

Spelt bread

Ingredients:

  • 700 gr spelt flour (you can use whole wheat flour instead)
  • 1 teaspoon of salt
  • 15 gr fresh yeast
  • 1 tablespoon of honey
  • 600 gr of lukewarm water
  • sesame seeds or oat seeds to cover


Proceed:
Mix the flour and salt in a big bowl. If it's cold, put it into de microwave for 15 seconds - high power to heat the flour.

Put the yeast in a smaller bowl and crumble it with your own hands. Add the honey. Then mix with 150 ml of warm water and mix until there are no lumps.

Stir it for 10 minutes, until you see little bubbles on the surface.

Mix it with the flour and the rest of lukewarm water. Mix it with your hands and with energy in the big bowl until you see it separates from the sides (or use a robot to mix it), about 2-3 minutes.

Pour it into a greased pan, cover it with a wet cloth and let it stand for about 30 minutes, until it reaches the edge of the pan (1 cm appart, aprox). In the meanwhile, pre-heat the oven to 200ºC.

Cover with the seeds, gently press them to stick them to the bread.

Put it into the oven for 35-40 minutes. Let it cool on a rack.

12 comentaris:

  1. Ei, sembla bo, molt bo!! Molt gustós, d'espelta, oi? I nutritivament és fantàstic! Un bon esmorzar.

    ResponElimina
  2. Estoy segura que está exquisito, no hay sino que verlo, tan esponjoso!!
    Es un engorro hacer pan por los tiempos de reposo, pero la recompensa es tremenda!!!
    Un placer llegar a tu blog, me quedo por aquí y te invito a conocer el mío!!
    Besosss

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias y bienvenida! Ahora me paso a ver el tuyo!

      Elimina
  3. ohhhhh Marta que pinta!!! Siempre que veo pan , se me van los ojos, me da un poco de miedo hacerlo, no me llevo muy bien con la levadura y las masa madre, no pillo el punto y ya me he cargado algunos panes, pero este se ve sencillo y muy bueno, me gusta para el desayuno, lo intentaré haber si tengo suerte, te ha quedado genial.
    besos
    Cocinando con Montse

    ResponElimina
  4. ohhhhh Marta que pinta!!! Siempre que veo pan , se me van los ojos, me da un poco de miedo hacerlo, no me llevo muy bien con la levadura y las masa madre, no pillo el punto y ya me he cargado algunos panes, pero este se ve sencillo y muy bueno, me gusta para el desayuno, lo intentaré haber si tengo suerte, te ha quedado genial.
    besos
    Cocinando con Montse

    ResponElimina
  5. Ostres, aquest pa de motlle es veu de conya Marta! I a més d'espelta, amb el gust inconfusible que té, deu estar boníssim!
    I si a sobre es conserva tant bé, és genial, tot i que no sé jo si a casa aguantaria tant com dues setmanes, jajaja!

    Petons!

    ResponElimina
  6. Em sembla un pa genial! La mel li deu donar un toc deliciós! Petons!

    ResponElimina
  7. Marta, t'ha quedat genial!!!!! té una pinta increíble. Moltíssimes gràcies per participar. Petonets

    ResponElimina
  8. Un pa deliciós i molt sa!! Idealper esmorzar!! Petonets!

    ResponElimina
  9. Buenas tardes, te quedo delicioso, gracias por tu receta, me la apunto con tu permiso.Besos y me quedo de seguidora.
    http://doris-miscosilla.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  10. Realment es veu molt bo. I el fet de ser d' espelta segur que fa que sigui molt gustós.
    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina
  11. A mi me encanta venir a verte y disfrutar de cada momento, de cada imagen, de cada delicia...y este pan es absolutamente maravilloso!!

    Besos enormes.

    ResponElimina

Agraeixo molt el teu comentari