Recordo perfectament l'emoció que sentia de petita quan a l'escola ens ensenyaven la Vella Quaresma i li anàvem treient les cames setmana a setmana, quan per Pasqua ens fèien buscar els ous de xocolata amagats pel pati de l'escola, o quan se'm regalava la mona, habitualment una figureta de xocolata, cada cop més el·laborada.
Amb tot, aquest és el primer any que en faig una, i he decidit tirar amb la mona tradicional, amb la recepta treta de El Gran Llibre de la Cuina Catalana. La mona l'he acompanyada d'uns ous de xocolata molt fàcils de fer i molt bons.
Ingredients per la mona:
- 500 gr de farina de força
- 75 gr de sucre
- 50 gr mantega a temperatura ambient
- 3 ous + 1 ou batut per pintar la mona
- 10 gr de sal
- Pell ratllada d'una llimona
- 50 gr de llevat premsat
- llet o aigua, la que admeti
- oli
- sucre, xurrets de colors, ous durs per decorar...
Procedim:
Fem un volcà amb la farina al damunt de la taula ben neta. Afegim tots els ingredients a dins del forat del centre, i començem a barrejar-los amb les mans, amb compte de que no se'ns escapi el líquid de dins del volcà. Si veiem que ho necessita, afegim llet o aigua a cullerades fins que tinguem una massa homogènia i que no se'ns enganxi als dits. Aleshores fem una bola amb la massa, la deixem en un plat untat amb oli perquè no s'enganxi, tapada amb un drap, durant mitja hora perquè fermenti.
Passada aquesta estona, posem el forn a 175ºC perquè es pre-escalfi i comencem a donar-li forma a la massa. A la bola que tenim, li fem un forat al centre amb els dits ben untats d'oli, i anem estirant la massa perquè agafi forma de corona (o la que nosaltres vulguem). Pintem la massa ben bé amb oli perquè no faci crosta. La pintem també amb ou batut, i l'espolsem amb sucre, xurrets de colors, el que vulguem. Hi clavem també els ous (durs i amb closca) per decorar. I ho deixem fermentar uns 20 minuts més abans de posar-ho al forn, durant uns 40 minuts aproximadament.
Ingredients pels ous de xocolata:
- 200 gr de xocolata negra
- 40 gr d'arròs inflat
- 1 culleradeta de canyella
- 1 culleradeta d'essència de vainilla
Procedim:
Desfem la xocolata al bany maria. Hi afegim la resta dels ingredients i remenem fins que estigui ben barrejat. Omplim els motlles de forma d'ou (jo n'he fet servir de silicona); amb una cullereta anem agafant la xocolata i l'escampem pel motlle intentant que quedi tot ben repartit. És més fàcil omplir totalment l'ou, però en sortiran més si procureu cobrir només les parets del motlle. Serà més fàcil quan la xocolata estigui menys calenta. Posem el motlle a la nevera un mínim de tres hores abans de desemmotllar, amb compte de no trencar-los.
M'encanten les mones clàssiques! No són tan empalagoses com les de sara o crema cremada i després dels dies de bunyols, torradetes de santa teresa... ja cal!
ResponEliminaMarta, m'has fet pensar amb la meva àvia que me la feia així...quins records!
ResponEliminaNani
A casa la meva mare també feien aquesta mona!
ResponEliminapetonets
crec que mai l'he tastat! a casa sempre eren de mantega i de fruita!!! molts petonets
ResponEliminaM'apunto la recepta per l'any vinent que tinc moltes ganes de fer la tradicional!!! A casa sempre m'explicàven com eren les primeres Mones i em fa molta gràcia. PEtons
ResponElimina