Pastís de carxofa (més o menys, una quiche)

Estem en plena temporada de la carxofa i com no podria ser d'altra manera, Els fogons de la Bordeta i Xocolata Desfeta ens proposen fer receptes amb carxofa per a la seva convocatòria de La recepta del 15.

He volgut preparar un pastís de carxofa amb formatge semblant a una quiche, però sense la pasta brisa o de full que tradicionalment fa de base per a aquesta recepta. En aquest cas són el formatge i l'ou els que li aporten consistència.


He adaptat una recepta de M. Montignac que és boníssima, i que fa que quedis molt bé quan tens convidats a casa. La massa té consistència gràcies a l'ou i el formatge, i no cal dir que el sabor canvia molt depenent de si es fa servir formatge d'una mena o d'un altre. El "requisit" és que sigui formatge sec. Som-hi.

Ingredients:
  • 500 gr de cors de carxofa fresca (o en conserva)
  • 200 gr de cansalada o bacó sense fumar
  • 1 ceba gran
  • 5 ous
  • 200 gr de formatge curat o de tipus "dur" (gruyere, proposa la recepta de Montignac)
  • 1 raig (uns 30 cl) de nata per a cuinar (18% M.G.)
  • Pessic de nou moscada
  • Polsim de pebre
  • Sal
  • Oli d'oliva

Procedim:
Bullim els cors de carxofa, o si obtem per a fer servir cors en conserva, els separem de l'aigua de conservació i els reservem. Posem el forn a pre-escalfar a 160ºC.

Sofregim la cansalada o bacó que haurem tallat a daus. Quan estiguin al punt de dauradet, els reservem a part. A la mateixa paella on hem fet la cansalada, afegint una mica d'oli si cal, hi sofregim la ceba que haurem tallat a trossets. Quan gairebé ja estigui a punt, hi afegim els cors de carxofa i ho barrejem perquè tot plegat s'amoroseixi.

Mentrestant, en un bol prou gran, hi batem els 5 ous amb la sal, pebre i nou moscada. Hi afegim també el rajolinet de nata i la cansalada. Ratllem el formatge i l'hi afegim també, i quan estigui llest el sofregit de ceba i cansalada, també cap al bol, tot ben remenat. Aboquem la barreja en un motlle i cap al forn, durant uns 45 minuts a 160º. Abans de treure'l comproveu que estigui cuit punxant-lo amb un escuradents, que ha de sortir sec.
Queda boníssima!



12 comentaris:

  1. M'agrada molt aquest pastis que ha elaborat, segur que t'ha quedat bonissim!
    Petons

    ResponElimina
  2. Ha de ser boníssim, si és que la carxofa realment es pot fer de mil maneres!!! Aquest el farem a la Bordeta!
    Moltes gràcies per participar!
    Petonets
    Sandra (Els fogons de la Bordeta)

    PD: blogspot no em deixa comentar com a fogons!!

    ResponElimina
  3. Marta, m'agradat molt el teu pastís, sense la pasta sembla mes lleuger i estará boníssim.
    Un petonet

    ResponElimina
  4. Ha de ser molt bona aquesta quasi quiche. Aquest, en Montignac a vegades té bones pensades.
    Petonets

    ResponElimina
  5. Ei Marta, això és fatal! L'hauré de fer i no sé quan. Ha d'estar d'un bo...
    Nani

    ResponElimina
  6. les carxofes, si no és amb farina de cigró les pots arrebossar amb farina normal i queden igual de bones. Tot i així de farina de cigró n'hi ha Hacendado a Mercadona.

    ResponElimina
  7. segurq ue queda igual de bona sensa la pasta de full! ;) petonets

    ResponElimina
  8. Hola,
    Em sembla genial sense la massa, que a casa no els hi agrada i així puc fer una quiche .. més o menys!!
    Petons i bona setmana

    ResponElimina
  9. Carai, quina pinta ! Segur que la provo ben aviat. M'acabareu fent-me ser fan de la carxofa...

    ResponElimina
  10. T'ha quedat fantàstica i de segur boníssima. Amb carxofes no ho he fet mai i em tempta molt

    ResponElimina
  11. Nyam!! és molt millor que una quiche clàssica perquè no porta massa fullada (per a mí és un punt a favor) M'agrada el toc de nou moscada i el bacó, que li ha de donar una gràcia.
    Moltes gràcies per la teva visita ;-)

    Petons i ens seguim veient!

    ResponElimina
  12. Ho provaré, segur !!!
    Quina pinta !!!

    ResponElimina

Agraeixo molt el teu comentari