Cumquat en almívar - o com convertir un simple pa de pessic en un berenar espectacular!

kumquat en almivar pastis de yogur

Haig de confessar que no em van agradar els cumquats (si, ho he buscat, s'escriu així i no kumquat o kumkuat ni de cap altra manera). Per si algú no sap què són, són uns fruits petits, més o menys de la mida d'un tomàquet cirera, però de color taronja. Són, de fet, una mena de taronja que es poden menjar amb o sense pell (millor sense). El gust el vaig trobar molt amarg i àcid i tot i que normalment aquests gustos m'agraden molt, en aquest cas no va ser així. I el cas és... què faig amb els cumquats que tenim? Doncs en almíbar, és clar!

I ja ho veieu, acompanyant el pa de pessic de iogurt, el resultat és deliciós! També fan un detall bonic per regalar, no creieu? Una conserva casolana original...

El pa de pessic és el que faig de memòria, la recepta de pastís de iogurt que sempre funciona bé, amb totes les variants que he anat provant (aquí en teniu una, un Bundt cake amb crema de Baileys molt bo també, i diferent de l'habitual).

Som-hi amb la recepta!

Ingredients per als cumquats en almíbar:
  • 1 dotzena de cumquats
  • 120 ml d'aigua mineral
  • 100 gr de sucre (jo he fet servir uns 80 gr de fructosa)

Ingredients per al pastís:
  • 1 iogurt natural sense sucre (també pot ser del sabor que preferiu)
  • 2 mesures del pot del iogurt ple de sucre (o 1,5 de fructosa)
  • 2 ous
  • 1/2 mesura d'oli d'oliva suau
  • 3 mesures de farina
  • 1 sobre de llevat (impulsor químic tipus Royal)
  • els cumquats en almívar i el líquid, és a dir, l'almívar

Procedim:
Netejem els cumquats i els tallem per la meitat o en 3 rodanxes. Els posem a un cassó amb l'aigua i el sucre, i ho posem al foc, que vagi fent xup-xup suau, durant uns 20 minuts.

Passada aquesta estona els podeu treure i posar amb l'almívar en conserva, en un pot de vidre net que pugueu tancar, i es conserven durant un any o més. Si és aquest el cas és recomanable que hi feu el buit, ja sigui bullint els pots tancats i submergits en aigua durant uns 15 minuts, ja sigui pel mètode d'omplir els pots fins al límit just quan acaba de sortir del foc, tancar-los i capgirar-los fins que es refredin.

Tenim els cumquats en almívar, ara podem seguim amb el pastís.

Posem el forn a pre-escalfar a 180ºC. Engreixem i enfarinem un motlle per fer el pastís (el que jo vaig fer servir era d'uns 25cm).

Escorrem i tallem els cumquats a trossets de la mida que preferim, depenent de si us agrada trobar trossos més grossos o menys al pastís. Només en guardem uns quants sense trossejar per decorar el pastís al final. Reservem els cumquats i el líquid de l'almívar.

Buidem el iogurt en un bol. Fem servir el potet del iogurt per medir dues mesures de sucre, que posarem a un bol més gran, i hi afegim els ous. Ho batem fins que la mescla guanyi volum i es torni una mica més blanquinosa.

Aleshores hi afegim l'oli poc a poc, i el iogurt que teníem reservat.

Quan estigui ben integrat hi afegim la farina i el llevat tamisats, i finalment els cumquats que hem trossejat.

Aboquem la barreja al motlle i ho fiquem al forn uns 40 minuts. Passada aquesta estona, i superada la prova de l'escuradents, el treiem del forn i el deixem refredar. Quan puguem tocar-lo sense cremar-nos i sense risc de que se'ns trenqui (uns 15 minuts), el treiem del motlle i el posem, tebi, a un plat.

Punxem el pastís per damunt amb un escuradents o pal de broqueta i hi anem abocant l'almívar que teníem dels cumquats, que vagi entrant pels foradets.

Ho deixem reposar fins que sigui fred, el decorem amb els cumquats que teníem reservats, i a l'atac!

15 comentaris:

  1. Jo els cumquats no els he tastat mai, però aquesta manera de preparar-los amb aquest pa de pessic em sembla genial, i segur que que estan boníssims, el pa de pessics i els cumquats!

    Petons!

    ResponElimina
  2. Siempre queda bien este bizcocho, son de mis preferidos y salta a la vista.Bsssss

    ResponElimina
  3. A mi me encantan los cumquats y en ese bizcocho deben estar geniales muy rico!!
    Un beso

    ResponElimina
  4. Té molt bona pinta. És lo bo dels pà de pessics, que admeten tantes variants fins on arribi la nostra imaginació. És hora d'esmorazra i veient això....quina gana!!!
    Que vagi bé el dia! Clara

    ResponElimina
  5. Em sembla que no he tastat mai els cumquats, confitats deu semblar com taronja, oi?, ara el pa de pessic, del que sigui gairebé cada setmana cau! tens bons esmorzars garantits!! bon cap de setmana

    ResponElimina
  6. No són especialment del meu gust, però així com el fas tu... que deuen haver perdut el gust amargant han de quedar boníssims!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  7. La pinta es brutal, fa res també vaig veure una foto al instagram d'algú que va fer cumquat en almíbar per unes postres de restaurant, era súper macu. La veritat es que no tinc gairé pràctica amb aquesta fruita pero m'encanten, el pa de pessic ha de quedar impressionant!

    ResponElimina
  8. Oh que original, no havia vist res semblant encara! felicitats
    Ptons
    Anna

    ResponElimina
  9. el proper cop que facis un berenar tant suculent ens avises!!!! té molt bona pinta. petonets

    ResponElimina
  10. Els cumquats els trobo espectaculars! Llàstima que em costa molt trobar-los! I aquest berenar... un espectacle pels sentits!! Genial guapa!!
    Una abraçada

    ResponElimina
  11. Apa, doncs jo els cumquats aquests tampoc els coneixia!! però els has donat una sortida genial, donant un toc original al clàssic bescuit de iogurt. La veritat és que fa molt bona pinta! un petó!

    ResponElimina
  12. ostres, doncs jo he tastat cumquats molt dolços i gens amargs... que es podien menjar amb pell i tot!
    De totes maneres, em sembla una idea genial confitar-los en almívar, així en pots gaudir tot l'any i combinar-los amb un pa de pessic deliciós.

    ResponElimina
  13. Que rico te ha quedado, pero no he probado los kunquats y ya lo he visto en algunas recetas.
    Feliz semana
    Besos
    Cocinando con Montse

    ResponElimina
  14. A casa que els agraden totes les fruites, com més exòtiques millor, els hauré de preparar aquesta proposta teva almivarada tan deliciosa! Petonarros!

    ResponElimina

Agraeixo molt el teu comentari