Carrot cake o pastís de pastanaga boníssim

Carrot cake con frosting de queso mascarpone / tarta de zanahoria

Avui us porto una de les -poques- coses que he cuinat aquest estiu. I ho he fet en dues o tres ocasions, sempre amb un èxit absolut. És una recepta de Jamie Oliver que jo he tret del bloc Flocs de sucre (que també trobareu a la Fira del Llaminer). Absolutament recomanable: carrot cake, o el que és el mateix, pastís de pastanaga.

Qui no n'hagi fet o menjat mai abans que no s'espanti. No té gust de pastanaga. Té un punt just de dolç, és de molla densa però no gens seca. Porta ametlles i nous que si no es trituren massa, li aporten un cruixent meravellós. I una cobertura o frosting de formatge amb llimona que acaben d'afegir sabors àcids que hi van perfecte.

Amb les quanitats d'aquesta recepta surten dos pastissos com el de la foto. Podeu posar-ho tot en un sol motlle, però tingueu-ho en compte a l'hora d'enfornar. Per cert, és una mica entretingut de fer, sobretot per la preparació dels ingredients. Anireu molt més ràpid si procureu tenir-los tots ratllats, preparats i pesats abans de començar a barrejar-los (no feu com jo, que alhora que vaig ratllant llimones vaig batent els ous, o peso les ametlles...).

Ingredients per al pastís:

  • 250 gr de mantega a punt de pomada
  • 250 gr de sucre morè
  • 5 ous (clares i rovells separats)
  • 1 taronja
  • 170 gr de farina tamisada
  • 1 culleradeta de llevat químic
  • 100 gr d'ametlles mòltes
  • 100 gr de nous picades (però no massa fines)
  • 1 culleradeta de canyella mòlta
  • 1 pessic de clau d'olor acabat de moldre
  • 1 pessic de nou moscada acabada de moldre
  • 1/2 culleradeta de gingebre mòlt
  • 250 gr de pastanaga crua ratllada
  • 1 pessic de sal


Ingredients per a la cobertura:

  • 100 gr de mascarpone
  • 200 gr de formatge en crema (tipus philadelphia)
  • 85 gr de sucre fí
  • 1 llimona

Procedim a fer el pastís:
Posem el forn a pre-escalfar a 180ºC.

Preparem els ingredients. Separem els rovells de les clares. Ratllem la pell de la taronja i n'exprimim el suc. Tamisem la farina i el llevat. Triturem o piquem les ametlles i les nous. Ratllem la pastanaga. Preparem un parell de motlles allargats, engreixant-los i enfarinant-los una mica.

Batem el sucre i la mantega fins que quedi una massa homogènia i esponjosa. Hi anem afegint els rovells d'un en un mentre seguim batent, i a continuació el suc i la pell de la taronja.

Seguim batent mentres anem afegint a cullerades la farina i el llevat tamisats.

Després les ametlles, les nous, les espècies (canyella, clau d'olor, nou moscada i gingebre) i la pastanaga ratllada crua.

A un bol a part, batem a punt de neu les clares amb un pessic de sal i les afegim a la barreja anterior, remenant amb compte perquè no baixin.

Posem la barreja final repartit a parts iguals (més o menys) en els motlles que teníem preparats, i cap al forn durant uns 50 minuts. Ha de quedar dauradet. El deixem refredar dins del motlle durant uns 10 minuts i després que s'acabi de refredar damunt d'una reixeta.


Procedim a fer la cobertura:
Ratllem la pell de la llimona i n'exprimim el suc.

Barrejem tots els ingredients fins que el sucre s'hagi desfet i quedi una barreja ben homogènia.

Un cop el pastís sigui fred hi escampem per damunt la cobertura. Per tal que recuperi la textura densa (que segurament haurà perdut després de batre els formatges) ho podem deixar a la nevera fins al moment de servir. Ho podem acabar de guarnir amb trossos de nou per sobre.

Un pastís d'allò més recomanable, us ho asseguro.



*****************************************


REALLY REALLY NICE CARROT CAKE

Ingredients:
(this quantities yield 2 cakes as the one in the picture. If you decide to make just one cake in one mould, adjust the baking time accordingly.)


  • 250 gr unsalted butter, softened
  • 250 gr brown sugar
  • 5 eggs, yokes and whites separated
  • 1 orange
  • 170 gr plain white flour, sifted
  • 1 teaspoon baking powder or raising agent
  • 100 gr ground almonds
  • 100 gr walnuts, roughly chopped
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 1 pinch freshly ground clove 
  • 1 pinch nutmeg, also freshly ground
  • 1/2 teaspoon ground ginger
  • 250 gr fresh uncooked grated carrot
  • pinch of salt

Frosting:

  • 100 gr mascarpone cheese
  • 200 gr cream cheese
  • 85 gr caster sugar
  • 1 lemon

Method for the cake
Preheat oven at 180º

Prep the ingredients. Separate eggs, grate the orange for the zest and squeeze it for the juice. Sift flour and baking powder. Chop the walnuts, ground the almonds if necessary. Grate the carrot. Grease two moulds and sprinkle with flour. 

Then: beat together sugar and butter until creamy and fluffy. Add in the yolks one by one, beating well in between. Then add in the juice and zest of the lemon.

Add in the flour spoonful by spoonful, beating well in between. Then come the almonds, walnuts and spices.

Beat the egg whites with a pinch of salt until peaks form and they're stiff. Pour onto the other mixture, but mix carefully so that they don't come down.

When well combined, pour the mixture evenly separated into the moulds, and bake for about 50 minutes, until nice and golden. Allow to cool down for 10 minutes before removing from the mould and place on a rack to cool down completely.


Method for the frosting
Grate the zest of a lemon and squeeze for the juice.

Mix all the ingredients until the sugar has disolved and the mixture is homogeneous.

Once the cake has cooled down, spread the frosting on top. To help the frosting recover a thicker texture (which it has likely softened too much after beating the cheeses in), put it in the fridge until it's time to serve. You can decorate it with bits of walnut on top.

Trust me, it's really, really nice.

9 comentaris:

  1. I jo que no m'animo a fer un pastís de pastanaga, al final veient la teva proposta ho acabaré fent, perquè fa una pinta més que bona!

    Petons!

    ResponElimina
  2. A mi m'encanta aquest pastís, la veritat és que sorprèn a la gent que ho prova. Petons

    ResponElimina
  3. Sí que ho sembla, de boníssim!! També m'encanta, el pastís de pastanaga.

    ResponElimina
  4. Com m'agrada el pastís de pastanaga, Marta! I el frosting de formatge... que bo!!!

    ResponElimina
  5. La meva àvia el feia quan era petita i a mi no m'entusiasmava, però amb el temps s'ha convertit en un dels meus preferits... el que m'estava perdent! :P
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  6. Me fascina el carrot cake, y tu versión se me antoja absolutamente y sin remedio!!

    Mil besos linda.

    ResponElimina
  7. La primera vegada que vaig menjar pastís de pastanaga, no m'ho creia!! De totes maneres, encara no n'he fet mai...!!! Sempre espero que me'l facin, però algun dia haurà de ser el primer!! :)

    ResponElimina
  8. M'encanten els pastissos de pastanaga, aquest és ben aromatitzat! veig que també hio poses el pessic de clau d'olor... Molta sort a la fira, que venguis molt!!! bon cap de setmana

    ResponElimina

Agraeixo molt el teu comentari