Galetes glacejades versió 2 - o com li vaig perdent la por a la glaça


Aquestes galetes les vaig fer pel cinquè aniversari d'una amiga de l'Aina (felicitats Eva!). Van organitzar una festa de temàtica subaquàtica i les galetes hi van donar un toc més. La festa va estar molt bé, els nens van jugar, es van banyar, van menjar... I les galetes van agradar :)

Potser vau veure la meva primera experiència amb el glacejat de galetes. El cas és que no en vaig quedar gaire gens satisfeta. Sabia que el glacejat és un tema delicat, i cal experiència i saber fer... En aquesta segona ocasió el resultat és millor, lluny de ser perfecte però millor.

Vaig seguir la recepta i les extenses indicacions d'El rincón de Bea, tant per les galetes com per la glaça.

Ingredients per les galetes:

  • 250 gr de mantega a temperatura ambient
  • 250 gr de sucre llustre tamisat
  • 1 ou
  • 650 gr de farina tamisada
  • 1 raig de llet (segons la que necessiti la massa per lligar-se)
  • 5 ml d'extracte de llimona (a gust)

Procedim:
Batem la mantega amb ajuda del robot de cuina fent servir l'estri de batre (no les barilles) a velocitat mitjana durant un minut aprox fins que no quedin grumolls. Fixem-nos de parar la màquina i abaixar la mantega que queda enganxada a les parets del vas per tal de que també s'incorpori bé.

Abaixem la velocitat al mínim i hi afegim el sucre tamisat, a cullerades. Quan estigui tot el sucre incorporat, apujem de nou a velocitat mitjana i ho deixem uns 3 minuts més per tal que es desfaci i barregi ben bé tot. Fixem-nos, de nou, d'abaixar la mantega i sucre que es pugui anar enganxant a les parets del vas.

Passats aquests minuts, quan la massa tingui una textura més esponjosa, parem la màquina i hi afegim l'extracte de sabor desitjat i l'ou una mica batut. Tornem a engegar el robot a velocitat mínima fins que quedi tot ben barrejat.

És el moment d'afegir la farina tamisada a cullerades. Quan gairebé no ens quedi farina per afegir veurem que la massa es trenca i ho lligarem amb una culleradeta de llet (o la que faci falta) mentre seguim batent. Hi afegirem només la llet necessària per lligar la massa i que quedi en forma de bola, desenganxada de les parets del vas.

Agafem la bola de massa i la partim i emboliquem en film de plàstic fent dos o tres paquets, i els fiquem a la nevera un mínim de 3 hores (jo ho vaig deixar d'un dia per l'altre). Aquest pas és importantíssim, ja que si la massa no està freda no podreu tallar bé les galetes, ni conservaran bé la seva forma quan estiguin al forn.

Passada aquesta estona de refrigeració, agafem un paquet, li treiem el plàstic i l'aplanem amb el corró fins que tingui un gruix aproximat de mig centímetre. Ara podem tallar les galetes amb el tallador desitjat, i anirem col·locant-les a la safata de forn (jo sempre hi poso paper vegetal per si de cas es volen enganxar). Han d'estar uns dos centímetres separades entre sí, i es recomana enfornar les galetes que tinguin mides semblants (així totes estaran cuites alhora).

El forn ha d'estar pre-escalfat a 180ºC i hi fornejem les galetes uns 10 minuts, fins que veiem que es dauren pels extrems. Les treiem del forn i les passem a refredar damunt d'una reixeta.

Repetim el procés d'amassar els retalls que tinguem, i fins acabar amb tota la massa de galetes, sempre tenint present que la temperatura de la massa ha de ser freda! Si, ja ho sé, a l'estiu és gairebé impossible...

Abans de decorar les galetes es recomana que es refredin durant unes 6 hores. Jo les vaig deixar d'un dia per l'altre.

Ingredients per la glaça:

  • 1 clara d'ou pasteritzada (uns 30-40 gr) 
  • 1 culleradeta de Cremor Tàrtar
  • 200 gr de sucre llustre
  • 5 ml d'extracte de llimona
  • Aigua

Procedim:
Posem les clares i el cremor tàrtar al robot de cuina preparat amb les barilles. Ho batem a velocitat baixa només perquè es dissolgui.

Hi afegim un terç del sucre glaç tamisat a cullerades mentre seguim batent a velocitat baixa, i seguim afegint sucre fins que tingui una textura semblant al sabó. Aleshores hi afegim l'extracte de sabor desitjat i batem per tal que es barregi, i hi acabem d'afegir tot el sucre que ens quedi, batent fins que la glaça guanyi consistència i quedi com si fos pasta de dents.

Amb aquesta glaça hem de fer el delineat de les galetes. Hem de preparar tantes mànegues pastisseres com colors vulguem fer servir amb una boquilla del número 1 o 2.

Preparem tants bols com colors desitjem emprar, i hi posem una mica de glaça a cada bol. Hi afegim el colorant i remenem bé, amb cullera o espàtula mateix. Passem la meitat de la glaça de cada color a les mànegues pastisseres i podem començar a dibuixar.

Per fer la glaça per omplir el dibuix (pintar per dins), hem de recupera la glaça que tenim reservada, i en al bol, afegir una mica d'aigua. Més val començar amb poca aigua, estem parlant de gotes o d'una culleradeta, i o batent bé. La textura ha de ser com de mel. Aquesta glaça la farem servir amb biberons de cuina, i pintant per dins d'on abans havíem perfilat la silueta (que ha d'haver-se assecat abans d'inundar-ho). Farem servir escuradents per ajudar-nos a escampar bé la glaça i per petar les bombolletes que potser van sortint.

Les galetes triguen unes 6 hores en assecar-se bé. És recomanable guardar-les en una capsa de llauna, amb cura a l'hora d'apilar-les i transportar-les.

Conclusions d'aquesta segona ocasió
  • la massa: molt bé, bona textura, bona forma (malgrat la calor que feia) i bon sabor (gràcies a l'extracte, que si no gairebé no tindria gust)
  • la glaça: SI! he aconseguit perfilar bé les galetes tot i que la textura era una mica massa espessa. Hi hauria d'haver afegit un pelet d'aigua. Per la glaça del farcit, per pintar per dins, no tant bé. Em va quedar massa líquida (per anar amb presses! massa aigua...).


Fet i fet, aconseguir la destresa i la perfecció d'algunes i alguns experts (professionals o no), no és fàcil. Es fan unes virgueries!! Però no ens hem de desanimar (ho dic per mi). Amb la poca experiència que hi tinc ja he aconseguit unes galetes prou bones i boniques per a regalar i quedar bé :)

Ànims a qui encara es senti encongit per tantes instruccions, que amb respectar el temps de refrigeració de la massa i aconseguir la textura adeqüada per la glaça ja es poden fer meravelles! Ara falta practicar l'habilitat pintant... Hi seguiré treballant en properes ocasions ;)


8 comentaris:

  1. T'han quedat precioses!! La perceverança t'ha fet aconseguir l'èxit, eh? Que xules, a la festa "subaquàtica" segur qeu van triomfar!! Petons

    ResponElimina
  2. Doncs amb la versió 2 t'han quedat de conya, no vull pensar com et quedaran si hi ha una versió 3...
    Petons!

    ResponElimina
  3. Són moníssims, i amb aquestes estovalles-mar encara es veuen més perfectes!!!

    ResponElimina
  4. Xulíssimes aquestes galetes marines!

    ResponElimina
  5. T'han quedat molt xules!! Jo la glassa la faig amb 1 clara d'ou (pasteuritzada) 200/250gr de sucre, una mica d'aigua i unes gotes de vinagre de poma. Per saber la consistència de la d'omplir, quan la tens al bol va bé fer una marca amb un ganivet, com si la volguessis tallar pel mig, i compta 5 segons, la marca ha de desaparèixer. Sinó vas afegint culleradetes mooolt petites d'aigua.
    Jo vaig fer un "curset" d'una tarda perquè em desesperava, i t'expliquen quatre truquillos que van bé. De totes maneres no sé si et calen cursos, t'han quedat de conya.

    ResponElimina
  6. És cosa de pràctica, però si a la segona ja t'han sortit així de bé no cal que practiquis massa més!
    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina
  7. T'han quedat fantàstiques!!! i que estiuenques!!! petó

    ResponElimina

Agraeixo molt el teu comentari