Pastís de llimona


Ja fa mesos que m'he aficionat a fer servir Internet per a trobar receptes, blogs i fotos gastronòmiques, i evidentment, he acabat anant a petar al portal de Martha Steward, on m'he "enamorat" d'un pastís de llimona -i de moltes altres coses-. Evidentment, quan a Memòries d'una cuinera ens convocaven a fer un pastís d'aniversari, aquest pastís de llimona va entrar ràpidament a la llista de possibles receptes.

És la meva primera recepta que remato amb un frosting, i m'està malament de dir, però crec que m'ha quedat bé :) Si el tasteu sol us semblarà excessivament dolç, però quan està combinat amb el pastís, l'àcid de la llimona (el pa de pessic és tirant a àcid) i el dolç del frosting, es compensen a la perfecció.

I perquè mai no ens ha de costar de trobar motius per celebrar, avui la meva neboda Nóra fa 3 setmanes, i el meu bloc ha superat les 3000 visites. Si, moltes de vosaltres us en riureu, ja sé que no són gaires visites comparat amb tots els vostres blocs, però què punyeta, a mi m'ha fet il·lusió!


Ingredients pel pa de pessic:

  • 225 gr de mantega a punt de pomada
  • 340 gr de farina
  • 1 culleradeta de llevat
  • 1 culleradeta de bicarbonat
  • 2 culleradetes de sal
  • Pell ratllada d'una llimona
  • 450 gr de sucre blanc
  • 2 ous sencers + 3 rovells (podem aprofitar les clares per al frosting)
  • 60 ml de suc de llimona
  • 250 ml de sèrum de llet (buttermilk) - es pot substituir per la mateixa quantitat de llet barrejada amb una cullerada de suc de llimona, i deixar-lo reposar durant mitja hora
  • 1 llimona tallada a rodanxes fines
  • 120 ml d'aigua


Ingredients pel frosting:

  • 3 clares d'ou 
  • 165 gr de sucre
  • 1 pessic de sal
  • 80 ml d'aigua
  • 1 culleradeta d'extracte de vainilla

Pre-escalfar el forn a 180ºC i engreixar i enfarinar 2 motlles d'uns 20 cm de diàmetre. Barrejar en un bol la farina, el llevat, el bicarbonat, la sal i la pell ratllada de la llimona.

En un bol més gran, batre amb la batedora elèctrica la mantega i 115 gr de sucre fins que quedi ben barrejat . Després afegir-hi els ous i els rovells dun en un, barrejant entre cada un d'ells. Afegir-hi 2 cullerades del suc de llimona i seguir batent la farina i el sèrum de llet, afegits a intèrvals alternant farina i sèrum, començant i acabant per la farina. Compte de no batre-ho en excés, només fins que quedi barrejat.

Repartir la massa entre els dos motlles i aplanar per damunt. Ficar-ho al forn fins que en punxar-los l'escuradents o punxó surti net, uns 35 minuts. Deixar refredar una mica i desemmotllar-los, girant-los del revés en un reixeta.

Mentre tenim els pastissos al forn, confitarem la llimona per decorar. Portar a ebullició 115 gr de sucre amb l'aigua. Afegir-hi la llimona tallada a rodanxes i deixar-la a foc baix durant uns 25 minuts. Passada aquesta estona, retirar-les de l'aigua amb una forquilla i deixar-les refredar, ben separades entre si, damunt d'una tros de paper vegetal. Afegir al xarop el que queda del suc de llimona, i reservar-lo.


Amb un punxó, punxar repetida i delicadament els pastissos i abocar-hi per damunt el xarop, i deixar-los refredar completament abans de posar-hi el frosting.

Per preparar el frosting, barrejar les clares d'ou, el sucre, la sal i l'aigua en un cassó, i posar-lo al bany maria fins que el sucre estigui ben dissolt. Passar la barreja a un bol prou gran i batre-ho amb les barilles de la batedora elèctrica fins que adquireixi la textura desitjada, consistent però cremosa, que mantingui la forma. Arribat a aquest punt, afegir-hi l'extracte de vainilla i barrejar a baixa velocitat només fins que estigui ben barrejat (compte de no batre-ho massa). El frosting està llest i cal fer-lo servir immediatament.

Per a muntar el pastís, posem una bona quantitat de frosting damunt d'un dels pans de pessic, al bell mig, i tapar-lo amb l'altre, procurant que quedi nivellat. Hi ha una variant d'aquesta mateixa recepta que entre els dos pisos del pastís hi posen lemon curd, però en aquest cas he preferit fer servir el mateix per a farcir que per a "arrebossar". Recobrir el pastís amb la resta de frosting, per damunt i pels costats, i decorar-lo per damunt amb les rodanxes de llimona confitades. Felicitats!

********************

Lemon cake

For some time now I've been roaming the internet for recipes, blogs and pictures about food and, of course, I ended up in Martha Stewart's website, where I fell in love with one particular lemon cake recipe (and many other things besides.) When Memòries d'una cuinera (Memoirs of a cook) threw up a contest for birthday cakes, this lemony little number became a firm favourite for my entry.

This is the first time I've ever topped a cake with frosting and, if I may say so, I think I didn't do bad at all :) If you try it on its own you'll probably find it way too sweet, but combined with the sponge, with the tangy sharpness of the lemon, the end result is well balanced and gorgeous.


And since we should never struggle to find reasons to celebrate, today my niece Nóra is 3 weeks old, and my blog just got its 3000 visit. I know it won't seem like quite so much to some of you, but what the heck, I'm chuffed!


For the recipe, go to Martha's Website.




14 comentaris:

  1. Quin pastís més bo!! El frosting t'ha quedat preciós amb aquest color blanc intens. Felicitats! Una abraçada :)

    ResponElimina
  2. Mmm!! sé quin pastís és perquè jo també el tinc a la llista de pendents! jaja! t'ha quedat impressionant, i la llimona, com sempre, és perfecte en aquests casos! Felicitats per les 3000 visites!!!

    Mua!

    ResponElimina
  3. Que rebonica la Nora! dolça com aquest frosting!!
    M'agraden molt els pastissos de llimona.
    Petonets

    ResponElimina
  4. Si t'ha quedat bé, perquè no dir-ho?
    Què maca que és la Nora!;)
    Petons i gràcies per participar.

    ResponElimina
  5. Un petonàs enorme !!!!!!

    ResponElimina
  6. Si que t'ha quedat presentable el pastis! Molt bona pinta!
    Petons

    ResponElimina
  7. Está precios! a mi m'ha agradat molt, pero mes m'agradaría mejar una mica je je
    Petons

    ResponElimina
  8. Marta, jo em menjaria la Nora i després el pastís. Quan són així de petites és que els mossegaries...
    Nani

    ResponElimina
  9. La Nora és una preciositat, i el teu pastís no es queda enrere! Nyaaaaam!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  10. tot el que porti cítrics m'encanta! a més t'ha quedat molt bonic presentat! molts petonets reina i gràcies per participar

    ResponElimina
  11. Di que si, noia, aquestes petites marques (3000 visites, un any de blog...) fan molta il·lusió. Has de estar dins per entendre'l.
    M'agraden molt es pastissos de llimona, i jo no soc gaire bona amb el frosting, i al damunt les radonxes de taronja... Molt apetecible.
    Un petonàs.

    ResponElimina
  12. fantastico este pastis y una pinta sensacional.
    Muy guapa la Nora y si que si que hace mucha ilusión tener ya 3000 visitas,pero tranquila que cocinando asi llegaras pronto a ponerle dos ceros mas a la cifra
    peto

    ResponElimina
  13. Ohhh quina passada de pastís!!! les fotos són meravelloses....un petonet

    ResponElimina
  14. Aquest pastís té una pinta brutal! les fotos són xulíssimes, en vull un trosset! Me l'envies porfiiii???

    ResponElimina

Agraeixo molt el teu comentari