Gelat de vainilla increïble (amb i sense Thermomix)

gelat vainilla thermomix

Un últim post abans de marxar de vacances, una recepta que fa temps que faig i que no he tingut mai ocasió de fotografiar. Aquest gelat és una delícia! De les meves receptes preferides...

El gelat de vainilla és d'aquests que combina amb tot i converteix qualsevol coseta en un plat de festa. El vaig fer per acompanyar uns brownies boníssims, però també ens l'estem prenent amb cafè (i un raig de licor, al gust), orxata, amb fruita fresca o en almívar, en cucurutxu o amb altres gelats... En fi, no crec que us descobreixi res que no sabeu ja.

L'he fet amb la Thermomix, però explico també com es pot fer amb el mètode tradicional.

Ingredients (1 litre aprox):

  • 1 vaina de vainilla (millor si és de bona qualitat)
  • 720ml de nata per postres
  • 240ml de llet
  • 175gr de sucre
  • 1 pessic de sal
  • 4 rovells d'ou
  • 1 culleradeta d'extracte de vainilla

Procedim:
Aboquem la nata i la llet a un cassó petit. Amb la punta d'un ganivet molt afilat obrim longitudinalment la vaina de vainilla i en raspem les llavors de dins damunt del cassó; hi afegim també la vaina. Ho escalfem sense que arribi a bullir, apaguem el foc i ho deixem reposar mitja horeta perquè s'infusioni.

Passada l'estona hi afegim el sucre i la sal i tornem a posar-ho al foc, suau, rementant perquè el sucre es desfaci (uns 5 minuts)

Batem els rovells a un bol mitjà i hi afegim, poc a poc, un gotet (aproximadament) de la barreja calenta del foc mentre seguim remenant. Després afegim aquesta mescla al cassó del foc mentre remenem bé. Ho fem així perquè les temperatures de l'ou i de la barreja del foc no siguin tan diferents quan les barregem.

Ho anem remenant a foc mig-baix entre 75º i 80º fins que la mescla espesseixi suficient com per recobrir el dors d'una cullera. És important que no bulli o l'ou quallarà.

Colem la barreja damunt d'un bol amb un colador fí, tapem i deixem que perdi temperatura. Aleshores ho fiquem a la nevera un mínim de 6 hores.

Afegim l'extracte de vainilla, remenem, i ho fiquem a la geladora. Deixem que faci la màgia, ho passem a un recipient i cap al congelador fins a l'hora de servir!

Amb la Thermomix:
Aboquem la nata i la llet al got de la Thermomix. Amb la punta d'un ganivet molt afilat obrim longitudinalment la vaina de vainilla i en raspem les llavors de dins damunt del vas; hi afegim també la vaina. Programem 10 minuts temperatura 80º vel 1. Ho deixem reposar allà mateix mitja horeta perquè s'infusioni.

Passada l'estona hi afegim el sucre i la sal i programem 5 minuts / temperatura 80º / vel 1.

Batem els rovells a un bol mitjà i hi afegim, poc a poc, un gotet (aproximadament) de la barreja calenta del vas mentre seguim remenant. Programem 15 minuts / temp 75º / vel 1 i amb la màquina en marxa, afegim poc a poc la barreja de l'ou a la Thermomix pel bocal superior. Ho fem així perquè les temperatures de l'ou i de la barreja del vas no siguin tan diferents quan les barregem.

Passada l'estona comprovem la textura de la mescla. Ha de ser prou espessa pe cobrir el dors d'una cullera. Si no és així ho programem uns minuts més temp 75º / vel 1 i anem provant. És important que no bulli o l'ou quallarà.

Colem la barreja damunt d'un bol amb un colador fí, tapem i deixem que perdi temperatura. Aleshores ho fiquem a la nevera un mínim de 6 hores.

Afegim l'extracte de vainilla, remenem, i ho fiquem a la geladora. Deixem que faci la màgia, ho passem a un recipient i cap al congelador fins a l'hora de servir!

Bon estiu!!

helado de vainilla thermomix

10 comentaris:

  1. Al final m'hauré de fer amb una geladora! De moment ho faig manual!! Sort q el resultat surt bo!!!
    Ptnts i bones vacances

    ResponElimina
  2. Mmmm, mai falla aquest gelat!! I no vegis si es nota diferencia fer casolà, veritat???
    Bones vacances!! Clara

    ResponElimina
  3. Amb aquest gelat tan bo tant se val que les vacances tardin a arribar!!! Petonarros!

    ResponElimina
  4. MMMmm....quines postres! Gràcies per compartir recepta!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
  5. Està més boooooo !!! hmmmm !

    ResponElimina
  6. Els reis de l'estiu sense cap mena de dubte! Els gelats! I un clàssic com aquest teu, sempre és ben rebut!
    Bon estiu!

    ResponElimina
  7. Un dels meus gelats casolans preferits...combina amb tot! Fora de casa no el menjo mai, però fet a casa amb rovells és impressionant! Un petonet!

    ResponElimina
  8. Ostres, al final hauré de comprar-me una geladora...encara que amb la Tmx surten perfectes tb.
    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina
  9. Que bó, un régal aquest gelat.
    Rosa

    ResponElimina
  10. Que bó, un régal aquest gelat.
    Rosa

    ResponElimina

Agraeixo molt el teu comentari