Tarta tatin de poma

Tarta taten de manzana

Avui porto una recepta molt senzilla de preparar, tot i que requereix cert temps. La famosa Tarta Tatin consisteix -per si algú no ho sap- en un pastís de fruita, tradicionalment poma, que es presenta capgirat respecte a la manera com s'ha enfornat.


Fa temps en vaig fer un que era amb molla esponjosa i macedònia (és a dir, qualsevol fruita que tingués aleshores per casa), que si bé podria semblar una Tarta Tatin, no es pot dir que ho fos per diversos motius... També us la recomano, però ;)

Primer de tot, la fruita tradicional que s'hi posa és la poma. Segon, cal fer coure la fruita en un xarop-carmel. I finalment, el vaig enfornar en un motlle, quan en principi, la manera clàssica de fer-ho, és el mateix recipient on s'ha caramelitzat la poma. Cal que digui que aquest últim punt tampoc no l'he complert, ara... Sigui com sigui, anem per feina que el resultat s'ho val!

Ingredients:

  • 1 kg de poma (del tipus que preferiu)
  • 185 de sucre
  • 70 gr de mantega
  • 1 vaina de vainilla
  • 100 ml de calvados
  • 1 làmina de pasta de full (l'he comprat, encara no m'he animat a fer-la a casa)

Procedim:
Pelem i treiem els cors de les pomes. Les tallem a grills gruixuts, ja siguin quarts o vuitens de poma (depenent de la mida de les pomes), o si ho preferim, les podem tallar a rodanxes complertes gruixudes. Depenent de com les tallem el pastís tindrà un aspecte o un altre un cop acabat, però a part d'això, no és important.

A una cassola prou ampla hi posem el sucre, la mantega, la vaina de vainilla oberta i raspada (les llavors de vainilla també les afegim), i el calvados, i ho posem a coure al foc mig per tal de fer un xarop. Prepareu-vos per començar a sentir una oloreta deliciosa per tota la casa...

Passada una estona, quan tingui color marronós i hagi espessit el xarop, hi afegim les pomes, i les hi deixem ben bé 30-40 minuts, fins que veiem que s'estoven.

Mentrestant, posem el forn a pre-escalfar a 190ºC i preparem la pasta de full. Ha de ser d'un gruix aproximat de 5 mm, i ser una mica més gran que el motlle que farem servir.

Quan les pomes estiguin cuites sense desfer-se, les aboquem i col·loquem de la millor manera que puguem a la base del motlle que vulguem fer servir. Aprofitem tot, tot el caramel que hi hagi. Ho tapem amb la làmina de pasta de full pressionant suaument amb els dits de tal manera que la pasta toqui i tapi bé la poma. La pasta sobrant la pleguem damunt del pastís. Punxem vàries vegades amb una forquilla la pasta de full i ho fiquem al forn durant uns 30-35 minuts, fins que quedi rosseta.

La treiem del forn i la deixem reposar 5 minuts, fins que puguem agafar el motlle amb les mans; aleshores hem de desemmotllar-la capgirant-la al damunt d'un plat o safata per servir (com si donéssiu la volta a la truita de patates). No us espereu massa que si es refreda el caramel farà que s'enganxi.

Ja veieu, senzill de preparar, simplement requereix temps de cocció... Però val la pena.

Ho podem servir tèbi o fred, amb una bola de gelat de vainilla -o del que vulguem- per acompanyar.

11 comentaris:

  1. Que delicia de tarta!!vaya pintaa que tiene!!besos

    ResponElimina
  2. La tatin és un dels millors pastissos del món, i la que tu ens presentes té una presència de primera...ara mateix en degustava un bon tros...i si pogués ser amb una bola de gelat de vainillla...seria un àpat excels! Petons!

    ResponElimina
  3. T'ha quedat molt bé!! I de pera... deliciosa!!! Jo n'he fet de poma i de mango, però veus, de pera encara no, així que a veure si a la propera ho faig amb aquesta fruita ;)

    Petons!

    ResponElimina
  4. M'encanta la tatin!! És un pastís molt natural. Petonets!

    ResponElimina
  5. És el meu pastís preferit! I he trobat la pastisseria on no puc entrar sense comprar-la...la fan tremenda! L'únic dubte que tinc és el tipus de pomes, perquè sempre m'havien dit que havien de ser "reinetes"...què opines? ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que depèn del gust que prefereixis, si t'agraden més dolces o àcides, i també de si t'agrada que quedin més toves o dures un cop cuites. Les reineta aguenten bé la cocció, mantenen bé la forma i queden dolcetes, però jo, per exemple, prefereixo que siguin una mica més àcides. És qüestió de trobar el que més t'agradi a tu! Gràcies pel comentari!
      Marta

      Elimina
  6. Sin palabras niña....esto es pura delicia!!! Me la llevo entera esta receta.

    Besos mil.

    ResponElimina

  7. Marta; Una tarta de poma, sempre és benvinguda, és una de les fruites més "filmades" en el cinema, com a exemple, sempre que veiem una persona llegint una novela en una película, sempre surt amb una poma a la mà... al món existeixen més de 2000 mil varietats... sísí.. més de 2000 mil varietats diferents... i a Catalunya al voltant de 200 varietats...
    Jo he cuinat, un primer plat, un segon plat i un postres, tot amb pomes..¡¡
    Perdona el meu rollo, però quànt veig receptes de poma, m'hi llenço, ja ho veus.
    Felicitats per aquesta tarta tatén, deliciosa i molt recomanable.
    Salutacions Marta¡¡ :O)

    ResponElimina
    Respostes
    1. No és la meva fruita preferida però el cert és que sempre queda bona. M'encantaria poder tastar ni que fos la meitat de varietats que dius que tenim a Catalunya!
      Gràcies pel teu comentari, i per la informació :)
      Marta

      Elimina
  8. T'ha quedat amb una pinta deliciosa.....encantada me'n menjaria un bon tros ara! jejej petons

    ResponElimina

Agraeixo molt el teu comentari