Pastís capgirat de macedònia


Ja fa temps que tenia a la meva llista de 'pendents' fer un d'aquests pastissos de fruita que es serveixen capgirats. Finalment, Memòries d'una cuinera m'ha proporcionat l'excusa de fer-lo en demanar receptes de macedònia.

Ja sé que no és exactament una macedònia ja que la fruita queda cuita un cop passada pel forn, però la varietat de fruites si que hi és ;)

Normalment aquests pastissos de fruita capgirats són amb poma o pinya, nectarines, peres... I doncs, per què no fer-ne un de macedònia? El resultat no m'ha decebut gens ni mica.

El pa de pessic és esponjós i suau. El toc de canyella es nota sense saturar ni emmascarar la resta de sabors. La fruita aporta moltíssima aroma, com de compota. I el sucre que se li posa a la base es converteix en un caramel que no embafa i li dóna un color torradet molt bonic al pastís.

En resum, és una d'aquestes receptes que m'agradarà tenir a mà per a altres ocasions ja que a més, la varietat de fruita que s'utilitza, la "macedònia" que vulguem fer servir, modificarà molt el sabor del pastís. Sempre de temporada!

(Recepta adaptada de Martha Stewart)
Ingredients:

  • 120 gr de mantega + per engreixar motlle
  • 80 gr de sucre morè
  • 1 poma
  • 1 kiwi
  • 1 nectarina
  • 1 cullerada de suc de llimona
  • 210 gr de farina
  • 10 gr de llevat químic (royal)
  • 1 pessic de sal
  • 1 pessic de canyella
  • 100 gr de sucre
  • 2 ous
  • 5 ml d'extracte de vainilla
  • 120 ml de llet sencera

Procedim:
Pre-escalfem el forn a 180º. Engreixem amb força mantega la base i laterals d'un motlle de pastís (d'uns 25 cm de diàmetre, aprox.) i hi posem el sucre morè, escampant-lo per tot arreu.

Tallem la fruita a rodanxes no gaire primes (perquè no se'ns trenquin i aguantin la textura, un cop passada pel forn), d'un cm aproximadament. Escampem el suc de llimona per damunt de la poma, perquè no ennegreixi tant. El kiwi l'he tallat a daus. Repartim la fruita per la base del pastís.

En un bol hi tamisem la farina, el llevat, la sal i la canyella, i ho reservem.

Batem en un altre bol la mantega i el sucre fins que quedi ben barrejat. Hi afegim els ous i l'extracte de vainilla i ho batem fins que quedi ben incorporat. Després hi afegim un terç de la barreja de la farina, la meitat de la llet, un altre terç de la farina, l'altra meitat de la llet, i finalment la resta de la farina, mentre anem batent a baixa velocitat.

Posem la massa al motlle, per damunt de la fruita, i ho aplanem una mica amb una espàtula. Ho fiquem al forn durant 35-40 minuts, fins que veiem que l'escuradents surt sec després de punxar el pastís. Ho deixem refredar una parell d'horetes i ho desmotllem: primer passem un ganivet pels laterals per si de cas s'hi ha enganxat una mica, i després girem el motlle damunt d'un plat de manera que la fruita quedi a la part de damunt.

Ho podem servir tebi o fred. Amb una bola de gelat de vanilla deu quedar boníssim.


12 comentaris:

  1. Un pastís molt original i multivitamínic! ;)

    ResponElimina
  2. Molt divertit! i segur que està boníssim!

    ResponElimina
  3. Uauu!!! Si que te molt bona pinta!! Segur que estava deliciosa! Petons

    ResponElimina
  4. Un pastel bien rico y jugoso, un fuerte abrazo, Teresa

    ResponElimina
  5. doncs mira, te m'has avançat! també el tinc a pendents fa temps! jajajajajajaja. Una molt bona versió. Moltíssimes gràcies per participar. petonets

    ResponElimina
  6. quina bona proposta!!! boníssim!

    ResponElimina
  7. Marta, una macedònia ben bona! Així en pastís capgirat m'ha agradat.
    Ptnts,
    Nani

    ResponElimina
  8. Kiwi, nectarina i suc de llimona, i tant que serveix de macedònia!:DDD
    Petons i moltíssimes gràcies per participar.

    ResponElimina
  9. Uhmm,... un patís de macedònia deliciós, quina bona pensada que has tingut. Per mi una mica tèbi i amb una bola de gelat de vainilla, quina delícia!!!
    Petons

    ResponElimina
  10. Tú si que li has donat la volta a la recepta de la macedonia!
    no havia vist mai pastissos d'aquets però fa molt bona pinta, i amb la macedonia de fruites segur que passa la mar de bé!
    ptns!!

    ResponElimina
  11. Vull un tall per esmorçar demà... mare meva que bo!! Petons

    ResponElimina

Agraeixo molt el teu comentari