Galetes glacejades de taronja i canyella

galletas glaseadas decoradas naranja canela copos de nieve estrellasAbans que res: FELICITATS HELENA!

Ahir va ser l'aniversari de la meva germana, i tot i que no ens vam veure (viu a Anglaterra), li he fet aquestes galetes dedicades (en guardaré algunes per quan vingueu d'aquí a uns dies).

Dedicades també perquè he fet servir un 'gadget' que em van deixar els Reis a casa d'ella, i que he estrenat en honor seu. Es tracta d'un segell per estampar galetes amb les lletres que tu vols, de manera que he pogut fer això:



He fet servir una recepta de galetes que tenia moltes ganes de fer treta del llibre "Biscuiteers: El libro para decorar galletas", llibre que, per cert, us recomano a qui li agradi el tema. I he fet servir un tallador de floc de neu (abans de que s'acabi l'hivern) i d'estrella. Per cert, molt fàcils de pintar i molt "resultones", no creieu?



El resultat són unes galetes molt aromàtiques i cruixents; una massa fàcil de treballar, que manté la forma quan es talla i s'enforna, i de gust molt "natural" (algunes receptes de galetes per glacejar tenen gust d'extracte de... Aquest no és el cas). Ara bé, la superfície no queda totalment llisa, es poden apreciar els trossets de pell de taronja i el granulat del sucre. A mi no em molesta gens, però sé que hi ha qui les prefereix totalment planes.
Som-hi!

Ingredients per les galetes:

  • 350 gr de farina
  • 100 gr de farina per a rebosteria (amb llevat)
  • 125 gr de sucre*
  • 125 gr de mantega amb sal a punt de pomada (jo l'he fet servir sense sal)
  • 125 gr de xarop daurat (Golden Syrup)**
  • 1 ou gran
  • 2 taronjes (només la pell ratllada)
  • 1/2 culleradeta de canyella
* Si voleu que les galetes quedin més llises, podeu triturar el sucre amb algun tipus de robot de cuina, o feu servir sucre llustre
** El compro a botigues especialitzades en productes de rebosteria però crec que també en podeu trobar a alguns supermercats. Crec que es deu poder substituir per mel.


Procedim:
Tamisem les dues farines en un bol i hi afegim el sucre, la canyella, i la pell ratllada de dues taronjes. Remenem.

Hi afegim la mantega a punt de pomada tallada a daus i amasem amb les mans una mica per tal de desfer els daus.

Fem un forat al centre i hi afegim el xarop o mel, i l'ou una mica batut. Ho barregem fins que quedi una massa homogènia. Si hem fet servir un robot per barrejar, val la pena acabar-ho amassant una mica amb les mans; ajudarem a que la massa quedi ben lligada.

Fem dues boles amb la massa i les aplanem per separat amb un corró fins que quedi un gruix d'uns 5mm. Tapem amb paper vegetal (de forn) i fiquem les dues plaques a la nevera, damunt d'una safata o altra superfície plana, durant una hora com a mínim, per tal que s'endureixi.

Posem el forn a pre-escalfar a 170ºC. Quan la massa estigui ben dura (ejem), posem una placa damunt d'una taula o superfície plana prou gran i tallem amb el tallador desitjat. Posem les galetes a una safata de forn una mica separades entre sí, i les enfornem durant 12-14 minuts (depenent del forn i de la mida de les galetes serà més o menys). Sabrem que estan fetes quan es comencin a daurar pels laterals.

Les deixem refredar damunt d'una reixeta.

Acabem amb tota la massa que tinguem tenint sempre la precaució de deixar-la a la nevera per tal que no s'escalfi, mentres s'esperen per entrar al forn.

Ingredients per la glaça:

  • 1 clara d'ou, millor si és pasteuritzada (uns 30-40 gr de clara)
  • 1 culleradeta de cremor tàrtar
  • 200 gr de sucre llustre comercial (no intenteu fer-lo vosaltres, no quedarà prou fi i afectarà al resultat final)
  • 1 culleradeta de suc de llimona
  • Extracte de sabor de llimona (opcional. Poseu-lo al vostre gust, però tingueu en compte que és millor que sigui transparent)
  • Colorant

Procedim:
[Abans que res, confessar-vos que només faig una textura de glaça i no dues, com les professionals recomanen fer (una per delinear la galeta i una altra per inundar-la, per pintar-la per dins). Diguem que busco una consistència prou espessa perquè no s'escampi la línia que traço, i alhora prou líquida per a permetre-li escampar-se, encara que sigui amb ajuda, per exemple sacsejant la galeta cap als costats, o acompanyant-la amb un escuradents cap allà on jo vull. El resultat és prou bo, i no m'embolico tant a la hora de treballar.]

Posem la clara en un bol i hi afegim el cremor tàrtar. Batem per tal que es dissolgui.

Hi afegim la meitat del sucre tamisat i batem bé.

Hi afegim el suc de llimona i l'extracte de sabor, barregem, i després hi afegim la resta del sucre. Barergem com a mínim un parell de minuts per tal que es desfaci bé.

La textura ha de ser com de mel o cola blanca. Per fer una prova podeu agafar-ne una mica i ficar-la dins d'una boqueta del núm #2 (recomano aquesta), empènyer-la amb el dit i traçar una línia que s'encreua. Podeu veure així si manté la forma, si la línia encreuada es fon molt o poc...

Si la consistència us queda líquida podeu afegir sucre (tamisat) a cullerades, poc a poc, fins que tingui la consistència desitjada.

Si us queda massa sòlida hi afegiu aigua (a gotes o culleradetes), o millor encara, clara d'ou.

Repartim la glaça en tants bols com colors vulguem fer servir. Hi afegim el colorant fins que tingui el color desitjat, i remenem bé amb cullera.

Posem la glaça en biberons o mànegues pastisseres que haurem preparat amb boquilles del #2 o #1.
I a jugar!

Pintem les galetes quan aquestes siguin ben fredes. Hem de deixar assecar el glacejat durant 3-4 hores com a mínim abans que no sigui prou dur per a desar-les, embossar-les...

Una explicació llarguíssima oi? Buf, quin pal! Ho sento... És laboriós fer galetes glacejades. Si n'heu fet algun cop, veureu que el preu habitual al que es venen (que sol oscil·lar entre els 2-4€/galeta) no és car en absolut.

Però fer-les és divertit! Val la pena, pintar-les i sobretot, escollir-ne el gust per aconseguir galetes bones, a més de boniques. Aquesta recepta acompleix aquests objectius, no creieu? ;)


7 comentaris:

  1. Uauuu t'han quedat súper xules!! estic segura que la teva germana estarà súper emocionada amb aquestes galetes dedicades, i més quan pugui tastar-les!! un petó!

    ResponElimina
  2. Jo què bé t'han quedat Marta, segur que ta germana estarà encantada quan les vegi!

    I quina ma tens amb la glasa, em sembla a mi que no seria jo capaç de fer-ho tan bé!

    Petons!

    ResponElimina
  3. Que boniques t'han quedat, Marta!
    Quin detall cap a la teva germana.

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  4. Precioses. Els flocs de neu són uns dels meus talladors preferits!

    ResponElimina
  5. Que bonique i bones. La teva germana estarà ben contenta. M'agrada el color blau que li has donat.
    Nani
    Pd. Hi haurà menú infantil a 12 €. per si t'animes.

    ResponElimina
  6. Si que fan goig, molt de goig!!

    ResponElimina
  7. Que precioses que t'han quedat!! Petonets!

    ResponElimina

Agraeixo molt el teu comentari