Pastís de carbassa i panses

Tarta de calabaza con pasas y gengibre

Si, ja ho sé que ara no és temps de carbassa. Però encara de tant en tant em tempta, quan la trobo als comerços. No és el primer pastís de carbassa que us proposo. Si voleu, aquí en teniu un altre, més esponjós i especiat que no pas el d'avui.

El pastís o pa de pessic que us proposo avui és de tipus dens però gens sec, al contrari, és del tipus "humit", molt suau de sabor i alhora molt gustós. Jo no tenia gingebre, però hi deu aportar un toc "picant" molt especial. Fixeu-vos que no porta llevat. Per això dic que és consistent de textura. Si el preferiu més esponjós hi podeu afegir una culleradeta de llevat, però de debò que no li cal.

Quan el vam fer a casa no va durar gaire... Us el recomano. Queda bo amb una mica de crème fraiche o nata, o simplement sol.

Ingredients:

  • 250gr de carbassa, pelada i a daus petits
  • 125 gr de mantega a punt de pomada
  • 140 gr de sucre morè
  • 2 cullerades de xarop de canya (potser la mel en seria un bon substitut)
  • 2 ous
  • 250 gr de farina de força
  • 200 gr de panses (o altra fruita seca)
  • 2 cullerades de gingebre confitat a trossets o mòlt (opcional però molt recomanable)


Procedim:
Posem el forn a pre-escalfar a 150ºC. Preparem un motlle circular d'uns 20 cm engreixant i enfarinant lleument les parets i base.

Coem la carbassa al vapor o bullida (en poca aigua) durant uns 10 minuts fins que quedi ben cuita. La triturem fins que quedi una pasta fina. En reservem 200 gr.

Batem lleugerament els ous i reservem. A banda, batem la mantega i el sucre fins que la barreja empalideixi. Hi afegim el xarop de canya i seguim batent. Sense parar de batre, hi afegim poc a poc l'ou. I finalment la carbassa, que quedi ben incorporada.

Tamisem la farina i la barregem amb les panses i el gingebre. Ho afegim a la mescla anterior mentre remenem amb una cullera metàl·lica. I aboquem la massa al motlle.

Ho fiquem al forn durant 1h i 40 min, fins que al punxar-hi un escuradents surti sec i net. Deixem refredar el pastís durant uns 20 minuts abans de desmotllar-lo i deixar que s'acabi de refredar damunt d'una reixeta metàl·lica.
Bon cap de setmana!

*********************************


BUTTERNUT SQUASH AND SULTANAS SPONGE CAKE

Yes, I know it's not the season, but every now and then I spot a lovely butternut squash on the shelf and I yield to temptation and take it home. This is not the first time I've blogged a recipe for pumpkin cake -here's another one, spongier and spicier than today's.

This sponge is dense but not dry. And not only does it have a lovely moistness about it, it also has a subtle yet flavoursome taste. I must say I was out of ginger -the original recipe calls for it- but it must give it the final pang.

This sponge is made without any raising agent, so it has a dense texture. You could make it "spongier" by adding in a teaspoon of baking powder, but I assure you it does not require it.

I did not last long, I can totally recommend it. It's really nice with a dollop of crème fra iche or cream, or on its own. 

Ingredients:

  • 250 gr butternut squash, peeled and diced
  • 125 gr soft butter
  • 140 gr dark sugar (light muscovado or demerara)
  • 2 good spoonfuls golden syrup (or honey, for a different taste)
  • 2 eggs
  • 250 gr strong white flour
  • 200 gr sultanas
  • 2 spoonfuls stem ginger (optional)

Method:
Preheat the oven at 150º Celsius. Grease a cake tin about 20 mm of diametre and dust with flour. 

Steam or boil the squash for about 10 minutes or until tender and cooked. Put thorugh a food processor until you obtain a fine pure. Reserve 200 gr of it.

Lightly beat the eggs and set aside. Cream the butter and sugar until pale and fluffy. Add in the syrup and the eggs gradually, beating continuously. Finally, add in the squash and mix until well blended.

Sift the flour and throw in the sultanas and ginger, to coat them well. Add to the previous mixture while stirring with a metal spoon. 

When combined, pour the mixture in the tin and bake for 1 hour and 40 minutes, or until cooked through (do the needle test.) Allow to cool down for about 20 minutes before taking it out of the mould. Allow to cool down completely on a rack.

Have a nice weekend!

15 comentaris:

  1. Quina bona pinta que fa aquest pastís! Els humits són els que normalment més m'agraden. M'anoto la teva recepta, a veure si m'hi animo! Bon cap de setmana.

    ResponElimina
  2. Té molt bona textura aquest pastís i per ser que no porta llevat es veu molt esponjós. Els de pastanagua també m'agraden molt. En aquesta hora, de bon grat en menjaria un trosset... Petons i bon cap de setmana.

    ResponElimina
  3. Quin tall més preciós que té aquest pastís, i el color que li dóna la carbassa és especial! Preciós! Una abraçada!

    ResponElimina
  4. Encara no he provat mai de fer un pastis amb carabassa, segur que esta bonissim! petons

    ResponElimina
  5. Caram! Amb la carbassa només havia fet crema ( molt bona, per cert ) però no s'em haguès acudit fer un pastís. Poca imaginació, ja ho entenc ...

    ResponElimina
  6. M'encanta el pastís de carbassa, no soc massa de dolços però el de pastanaga i el de carbassa em 'pirren. Prenc nota de la recepta.

    ResponElimina
  7. Fa molt bona pinta aquest pastís, s'haurà de tastar, amb les panses li deu donar un toc diferent!

    Petons!

    ResponElimina
  8. me gustan estos pastelea así húmedos y el toque de jengibre también le debe de ir genial.Te ha quedado magnifico y el corte tentador
    Peto

    ResponElimina
  9. La carabassa és dels productes que estan tot l'any, no caduquen. Així que val la pena fer un pastís com aquest quan sigui.
    Feliç setmana Marta,
    Nani

    ResponElimina
  10. Mira que en consumim de carbassa però en dolç mai m'hi ha atrevit, així un pastís com el teu, penso que me l'hauré de menjar jo tota sola, jeje, i em faria mal.
    Moltes gràcies per compartir-ho, potser algun dia m'hi atreveixo, té molt bona presentació.
    Una forta abraçada!

    ResponElimina
  11. una combinació ben diferent! i segur que boníssima. m'encanta quan als psatissos hi posem verdura. petonets

    ResponElimina
  12. Una delicia y ese corte es brutal!!

    Besos.

    ResponElimina
  13. Són molt bons els cocs de carabassa, sigui quina sigui l'època de l'any!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  14. No n'he provat mai amb carabassa, però m'imagino que deu tenir un sabor similar al de la pastanaga... és així? perquè llavors m'encantaria!! serà qüestió de provar-lo, me l'apunto!

    ResponElimina

Agraeixo molt el teu comentari