Melmelada de meló i llima

mermelada de melón y lima

I avui torno amb una recepta que portaré a la Fira del llaminer, que, per si encara no us ho havia dit, és els dies 5 i 6 d'octubre a Vilanova del Vallès ;) A mi m'hi trobareu dissabte.

La melmelada és de recepta pròpia, aprofitant els últims melons -bons- de la temporada. I és que fer melmelada és tan fàcil i alhora tan complicat! El procediment és senzill... posar a bullir fruita amb sucre.  I au!
A l'hora de la veritat, hi ha altres factors que cal contemplar per obtenir resultats òptims de sabor i textura. L'acidesa i la pectina que conté la fruita són dos aspectes que sovint oblidem i són importantíssims per a aconseguir la millor melmelada.

Si la fruita que fem servir no conté gaire àcid o pectina, la podem combinar amb altra fruita que sí que en tingui. I ja em teniu pensant amb què combinar el meló (baix en pectina) per a fer-ne melmelada... Poma? Pruna? Llimona... Aha! Llima!!!

El resultat, una melmelada de sabor molt refrescant i que va perfecte per a l'esmorzar o berenar, amb torradetes, o al iogurt... Segur que també quedaria boníssima com a farcit d'un pastís cítric... En fi, aquí us en deixo la recepta, que he fet amb fructosa (toca fer bondat amb les calories, després de l'estiu que he passat...)

Ingredients: (per a uns 300 ml de melmelada)

  • 600 gr de meló sense pell
  • 1 llima
  • 130 gr de fructosa

Procedim:
Pelem la llima de manera que ens quedi la pell en tires fines, tipus juliana, i la posem a bullir en un cassó amb mig litre d'aigua, aproximadament, a foc mig durant 1 hora. Quan hagi passat el temps, reservem la pell.

Mentrestant, tallem el meló a cubs grossets; treiem les parts de pell blanca que li quedin a la llima i la tallem a quarts; posem meló i llima en una cassola ampla i baixa prou gran i hi posem la fructosa per damunt. Ho deixem macerar durant 1 horeta.

Passada aquesta estona posem la cassola a foc mig-baix, que vagi fent xup-xup durant 1:30 com a mínim. Anirà espessint fins aconseguir una textura més densa. Quan porti una hora més o menys, colem les pells de la llima si encara no ho hem fet, i les afegim al cassó amb la fruita.

Per saber si la melmelada està a punt n'hem d'agafar una culleradeta i posar-la en un plat. Passat un minut veurem si es separa l'almívar (líquid transparent). Si apareix de seguida és que a la melmelada encara li falta més bull, i si triga més o no apareix, ja la podem treure.

Omplim de seguida els pots que tindrem preparats, els tanquem i girem del revés, així s'hi fa el buit.
I llestos!

mermelada de melón y lima sin azucar


**********************************************
MELLON AND LIME JAM

Ingredients:
  • 600 gr of melon, peeled and chopped
  • 1 lime
  • 130 g fructose

Method:
Peel the lime in long, fine strips, and boil in a saucepan with about half a (European metric) litre of water, for about an hour. Reserve.

Meanwhile, chop the melon into medium-sized cubes. Then remove any white bits left on the lime zest and chop the fruit into quarts. Place both lemon and lime in a saucepan and sprinkle the fructose on top. Leave it alone for a good hour, to allow the juices to flow and the flesh to mellow.

Then turn on the heat on medium-low and stew it for at least an hour and a half, until thickened and denser. After about an hour, strain the lime zest, if you haven't done it yet, and add in to the fruit (no need to use the remaining water).

To know when the jam is ready, take a spoonful and pour it onto a plate. If it quickly separates into a transparent liquid and the coloured part (after about a minute or so, or faster), then it still needs cooking a bit longer. If it takes longer to separate, or does not separate at all, then it's ready.

Pour straight away into the pots, readily boiled and prepared, shut tight and leave them upside down on their lids, to create a void.

And voilà, melon and lime jam!

6 comentaris:

  1. Melmelada de meló, molt original Marta!
    I molt bona idea de posar-ne la llima per afegir l'àcid!

    Petons!

    ResponElimina
  2. No l'he provat mai...i el meló, al natural, m'encanta...o sigui que ja tardo!

    ResponElimina
  3. Aviam si puc passar-me!! aquesta convinació de sabors ha de ser divina nena!!!!! petonets

    ResponElimina
  4. Que mermeladas tan buenas que preparas, me gusta mucho el melón, así que seguro que esta muy rica.
    Besos
    Cocinando con Montse

    ResponElimina
  5. No ho havia vist mai fer melmelada del meló, Marta. Però de ben segur que ha de quedar boníssima. Ja m'ha encuriosit. Mira que va bé tenir una mica de melmelada casolana al rebost. ;) Petonets.

    ResponElimina
  6. Aquesta combinació de fruites per fer mermelada és deliciosa per a l'estiu! Petonets!

    ResponElimina

Agraeixo molt el teu comentari