16 de jul. 2013

Sorbet de moca


helado sorbete moca, cafe chocolate

Us proposo un gelat. Bé, no un gelat, un sorbet :) És d'aquells sorbets que agraden als que no són gaire fans del dolç. La xocolata i el cafè són amargs i per molt que es compensi amb el dolç del sucre, o en aquest cas, de la fructosa, m'agrada no exedir-me i mantenir aquest sabor amarg.

De casa sóc la única que li agrada el gelat i/o sorbet de o amb cafè, i per tant em costa decidir-me a fer-ne. I quan ho faig intento reduir les quantitats per què no em duri massa dies. Penseu que la textura del sorbet és més "dura" que la del gelat, menys cremós, i amb el pas dels dies es va perdent cremositat.

La diferència principal entre gelat i sorbet és que el primer porta ou, llet i crema de llet i el segon no. És més senzill de fer ja que no es córre el risc de que l'ou es talli durant la cocció. A més, és més baix de calories que un gelat. I si a sobre el feu amb fructosa i no sucre (com he fet jo), ja no cal tenir sentiment de culpa!! ;)

Amb aquestes quantitats surt una tarrina de mig litre aproximadament. Si en voleu més, simplement, dobleu les quantitats. Recepta adaptada d'aquest llibre.

Ingredients:
  • 80 gr de fructosa (o 175 gr de sucre)
  • 45 gr de cacau en pols sense ensucrar
  • 1 pessic de sal
  • 180 ml d'aigua
  • 120 ml de cafè fort
  • 7,5 ml de xarop de melassa daurat
  • 5 ml d'extracte de vainilla

Procedim:
Barregem en una cassola mitjana la fructosa (o sucre), el cacau i la sal. Hi afegim poc a poc l'aigua i el cafè mentre anem remenant, i finalment el xarop de melassa.

Posem la olla a foc baix mentre anem remanant per tal que quedi tot ben dissolt. Ho deixem al foc uns 3-5 minuts per assegurar-nos-en, remenant tot sovint. Retirem la cassola del foc i la deixem reposar un parell de minuts. Hi afegim l'extracte de vainilla, remenem una mica, tapem el recipient i el deixem a la nevera durant un parell d'hores com a mínim perquè es refredi la mescla. No us salteu aquest pas, és crucial per tal que la textura final sigui adeqüada!

Passades aquestes 2 hores mínim treiem el recipient de la nevera, tornem a remenar o batre, i passem la mescla al recipient de la geladora, seguint les instruccions del fabricant. En 10-15 minuts ja el tenia llest.  Passem el sorbet a un altre recipient i el deixem un mínim de tres hores al congelador abans de ser consumit.


*************************************

Mocca sorbet
Why not an ice cream. Or rather, a sorbet :) One for those with a tooth that's not so sweet. In this sorbet, the bitterness of pure cocoa and coffee, while mellowed with a bit of sugar (or fructose in this case) is respected and preserved.

I'm the only one around the house who likes coffee in my sweets, so I don't make them very often, and when I do, it's only in small quantities so that there won't be much left around to spoil. This is specially true for something like a sorbet, which is harder and less creamy than ice cream, and the texture suffers for it after a couple of days.

The main difference between ice cream and sorbet is that the first is made with egg, milk and cream (all of them or one or another), and the other hasn't. It's easier to make since there is no eggy custard base to ruin while cooking, and it's a lot less hassle for it too. While we're on it, it's a lot lighter, calorie-wise. And if you use fructose instead of sugar (very low G.I), there's your sweet-associated guilt out of the window! Can I have some more please? 

The quantites given below will yield about half a litre (metric). Double up if you want a bigger yield. I adapted the recipe from this book.

Ingredients:

  • 80 gr fructose (or 175 gr sugar)
  • 45 gr unsweetened cocoa powder
  • pinch of salt
  • 180 ml water
  • 120 ml strong black coffee
  • 7.5 ml golden syrup
  • 5 ml vainilla extract

Method:
In a medium-size saucepan, mix fructose (or sugar), cocoa and salt. Slowly pour in the water and coffee while stirring continuosly. Finally, add in the golden syrup.

Put the saucepan on a low heat while stirring often until everything is well dissolved, for about 3-5 minutes.  Remove from heat and allow to stand for a couple of minutes. Add the vainilla extract, stir a bit, then cover the pot and refrigerate for at least two hours (don't skip this, is essential for the texture!)

After at least two hours, give it a good stir or whisk, and throw into the ice cream machine, and freeze according to instructions. It should be good to go in 10-15 minutes. Pour in an appropriate container and put in the freezer for at least 3 hours before serving. Enjoy!

10 comentaris:

  1. Fresquet i amb poques caloríes, ja m'has convençut, Marta!!! Aquest tipus de receptes son les que més venen de gust amb tanta calor. A aquesta hora i ja estem a 30º, a Barcelona. Petons.

    ResponElimina
  2. Quin sorbet més delicios, per fotre-li queixalada ara mateix!

    Petons!

    P.D.: M'encanta el got!!

    ResponElimina
  3. Crec que m'agradaria!!! No m'agrada el café però com a postres si, i més combinat amb xocolata!!! Gràcies, guapa!

    ResponElimina
  4. Quina pinta!!! A mi no m'agrada el cafè, però així me'n prendria unes quantes tassetes!!! Una abraçada!

    ResponElimina
  5. Ufff quina pintassa!!! m´encanta la recepta mai he fet sorbet de cafè però ja va essent hora de provar-ho perquè crec que ha de ser deliciós. Petonets!

    ResponElimina
  6. Ha de ser taaaant però tant bo!

    ResponElimina
  7. Acabo de descobrir-te i ja tens una seguidora més, el que he vist fins ara m'encanta!! i aquest sorbet ha d'estar genial ;)

    ResponElimina
  8. Mmmmmmmmm! Que fresquet i apetitós!! Petonets!

    ResponElimina

Agraeixo molt el teu comentari