Gelat de llimona i mascarpone


Helado de limón y queso mascarpone


Avui si, ja tenim aquí la primavera! Què ràpid passen les setmanes!


I avui és l'aniversari de la meva filla petita, que fa dos anys. No ho hem celebrat gaire perquè la pobra té la varicel·la i no està gaire per festes, però evidentment, hem fet un pastisset i ha bufat espelmes...


Festes a banda, la recepta que us proposo avui és un gelat de llimona i mascarpone que també té ametlles torradetes. És bonissim...








La recepta l'he tret d'un llibre que vaig comprar quan em van regalar la geladora, 'Helados y postres refrescantes' de Peggy Fallon, Editorial Blume.

Inicialment no em va entusiasmar però el vaig comprar perquè no en vaig trobar gaires, aquí, de llibres de receptes de gelats. Ara he canviat la meva opinió. Us recomano el llibre i us recomano fer els gelats que s'hi proposen. Els que he tastat fins ara són molt bons.

Ah, també us recomano molt adquirir un termòmetre per cuinar. Vaig dubtar molt sobre si fer-ho o no, però a l'hora de fer els gelats, tenir un termòmetre marca la diferència entre l'èxit o el fracàs (si més no, en el meu cas).

Ingredients:
45 gr d'ametlles pelades torrades
4 llimones grosses
3 cullerades de suc de taronja natural
240 ml de "créme fraiche" (jo he fet servir nata líquida per postres)
240 ml llet sencera
4 rovells d'ou
175 gr de sucre
225 gr de mascarpone
1 culleradeta d'extracte de vainilla

Procedim:
Triturem les ametlles sense mirar-nos-hi gaire, que no quedi només pols. Reservem.

Ratllem ben fina la pell de dues llimones i les exprimim fins que n'obtinguem uns 75 ml de suc. El reservem barrejat amb la pell.

Posem la crema de llet i la llet en una cassola a foc mig fins que apareguin bombolles al lateral de la cassola, i ho retirem del foc.

Batem els rovells d'ou i hi afegim poc a poc el sucre mentre anem batent perquè es dissolgui. Hi afegim uns 250 ml de la barreja de llet i crema de llet que teníem al foc mentre anem batent. Després retornem aquesta barreja a la cassola amb la resta de crema de llet i llet. Ho posem a coure a uns 75º-80ºC, remenant constantment, sense que bulli!

Quan la crema sigui prou espessa com per cobrir el dors d'una cullera, la colem amb un colador fi i la deixem reposar 10 minuts en un bol perquè perdi temperatura. Després hi afegirem el mascarpone, la pell de llimona, el suc de llimona i el de taronja (que contraresta l'acidesa de la llimona), i l'extracte de vainilla. Ho remenem bé, ho tapem i ho refirigerem com a mínim 3 hores.

Passada l'estona posem la crema al recipient de la geladora i la congelem seguint les indicacions del fabricant. Quan el gelat ja estigui fet, abans d'apagar la màquina, hi afegim les ametlles i les deixem un minut perquè es barregin bé. Posem el gelat a un recipient tapat i el deixem al congelador unes 3 hores o més abans de consumir-lo.
Benvinguda, caloreta!

*******************************



Lemon and mascarpone cheese ice cream

Spring is here! Doesn't time fly!

And today is my little daughter's second birthday. We couldn't celebrate as much as we would have wished, as she has chicken pox and doesn't feel much in a celebratory mood, but we definitely made some cake for her to blow her two candles.

Celebrations aside, my suggestion for today is a lemon and mascarpone cheese with toasted almond sprinkles. It's delicious…

I got the recipe from a book I bought when I first got my ice cream maker. The title is Ice Cream and Frozen Desserts by Peggy Fallon. The Spanish edition is from Editorial Blume.

I wasn't crazy about it to begin with, but there's not that much choice around here anyway so I gave it a go. I've changed my mind now, and I recommend it highly: every ice cream I've tried from this book has turned out lovely.

While I'm at it, may I recommend as well that you get yourselves a cooking thermometre. I pondered about it a lot, but in the end I've found that for ice cream making, a thermometre has made the difference between success and mush.

Ingredients:

  • 45 gr toasted almonds without skin
  • 4 big lemons
  • 3 tablespoons of fresh orange juice.
  • 240 ml crème fraiche (can be substituted with double cream)
  • 240 ml whole milk
  • 4 egg yolks
  • 170 gr sugar
  • 225 gr mascarpone cheese
  • 1 teaspoon vainilla extract

Method:
Crush the almonds roughly (make sure you don't turn them completely into powder!), set aside.

Finely grate the zest of the lemons. Press them for the juice, until you obtain about 75 ml of it. Throw in the zest and set aside.

Heat the milk and the cream in a saucepan on medium heat until bubbles appear around the sides, then turn the heat off.

Beat the egg yolks and slowly add in the sugar, beating until dissolved. Pour on 250 ml of the cream and milk mixture and keep stirring. Return this mixture to the main saucepan with the rest of the cream and milk, and turn the heat back on to about 75-80 degrees Celsius. Stir constantly, and don't let it boil!

When the mixture is thick enough to coat the back of a metal spoon, strain it through a fine colander and allow to cool down for 10 minutes. Then add in the mascarpone cheese, the lemon zest that we strained from the mixture, the orange juice (it will balance out the lemon's acidity) and the vainilla extract. Finally, give it a good stir, cover it and pop it in the fridge for a good 3 hours at least.

Freeze in the machine following the manufacturer's instructions. Just before turning the machine off, add in the the almonds and give them a minute to spread. Pour the ice cream in a container with a lid that seals well, and pop in the freezer to set for at least 3 hours before serving it.

Warm weather, be welcome!

16 comentaris:

  1. Per fi has pogut publicar el teu geladet!! Marta quina pinta, ara te'l treuria de les mans!! marta

    ResponElimina
  2. Ooooh, moltes felicitats a la nina! Espero que es recuperi aviat i ho pogueu celebrar com cal! ;)
    El gelat té una pinta espectacular, el toc de les ametlles brutal!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  3. Felicidades a tu niña y por el blog, me quedo para disfrutar de tus recetas. Besos

    http://losdulcesdeneus.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  4. oh, doncs m'apunto això del termòmetre, no hi havia pensat! sobre el llibre, l'he vist sovint al culinarium, però no m'atrevia a comprar-lo perquè m'atreveixo poc amb els gelats... però vist el teu...! Espero que la teva filla passi la varicela ben aviat! Es veu maquíssima, amb el seu pastís d'aniversari!! Petons

    ResponElimina
  5. Ostres no m'he pogut resistir a entrar veient la foto del gelat, em venen ganes de clavar-hi queixalada! i això que estic amb una infecció a la gola que tela....Entrar aquí i veure aquesta cuca tan maca és un regal ;). Felicitats i que es recuperi aviat!

    ResponElimina
  6. Ohhhh que bo, combina dos dels meus productes preferits , la llimona i el mascarpone i a més a més en forma de gelat. Me l'apunto per fer aviat. Moltes gràcies

    ResponElimina
  7. Felicidades a la peque!! Que se mejoré pronto!!

    La tarta y el helado son un vicio.

    Besos.

    ResponElimina
  8. Mmm ja comencen a venir les ganes de menjar gelats!! Felicitats a la teva nena i que es recuperi aviat. petons

    ResponElimina
  9. moltíssimes felicitats a la petita!!!! i sort amb la varicel·la, ara hi han un munt de nens malaltons :(. petonets

    ResponElimina
  10. que feliz con sus 2 años tu hija y a pesar de la varicela y un helado magnifico y muy buena con el mascarpone
    peto

    ResponElimina
  11. Felicitats a la petita... i a la mama de la petita!!!
    De veritat que avui, per aquí ja fa força bo, i aquest gelat ja comença a venir de gust!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  12. Hola !!! vinc a veuret de casualitat i amb trobu amb un gelat sensacional, m'encanta !!!
    felicitats per partida doble, pel teu blog i per la petita, ayyyy...aquesta varicela la deu tenir una mica pachucheta ,pero de ben segur se li passa aviat.
    Petonets i a millorarse.

    ResponElimina
  13. Moltes felicitats a aquesta preciositat!!! el gelat queda anotdíssim! es veu molt cremós!!

    ResponElimina
  14. que maca!!! pobreta, quina carona que fa!!! però un aniversari és un aniversari i cal sempre un pastís. ben fet!!!
    i ja és temps de gelats, no? va bé la geladora? jo es el proper estri que ja tinc ullat. un gelat boníssim! prenc nota!
    petons, guapa!

    ResponElimina
  15. Un gelat exquisit!! Una combinació molt bona llimona i mascarpone! Felicitats per la petita!! Està preciosa!! Fins i tot amb la varicel·la... que ja té mèrit pobreta... Petonets!

    ResponElimina
  16. Marta, jo tampoc coneixia el teu bloc! Encantada de fer-ho, i també em quedo per aquí. Aquest gelat, ara que comença a fer calor, té una pinta fantàstica! Una besada enorme!

    Isabel Maria.

    ResponElimina

Agraeixo molt el teu comentari