14 de maig 2012

Scones amb nata i melmelada


Tenia la recepta de scones a la llista de "pendents" (amb moltes, moltíssimes receptes més), per això, quan a El taller de cuina ens van proposar fer "La recepta viatgera", una recepta que ens traslladés a un lloc, que ens recordés un viatge que haguéssim fet, de seguida vaig pensar-hi.

L'any 2007 (si no recordo malament) vam anar de viatge a Anglaterra per veure la meva germana, que hi viu, i vam poder veure Londres, Stratford Upon-Avon, Studley i altre poblets de la zona.

Vam poder degustar un meravellós Sunday Roast (el dinar de diumenge), el famós "fish and chips" -més bo del que sembla a les pelis-  i vam poder fer el te de mitja tarda acompanyat d'una fantàstica plàtera de scones i altres pastetes que no vaig tenir temps de fotografiar abans que s'acabéssin. En guardo un record molt bo.

Aquests scones que he fet avui és una de tantes receptes que existeixen que serveixen com a base. A partir d'aquí es poden fer variacions, cada una millor que l'altra: amb formatge, amb panses, amb xocolata, amb fruita confitada, amb farina integral...

Diguem que els que us proposo són els bàsics, de sabor molt discret, i que són boníssims acompanyats, per exemple, de mantega, de melmelada, nata, lemon curd, o el millor: clotted cream, que per desgràcia no he trobat a les botigues. Un dia intentaré fer-ne, però de moment no he trobat cap recepta que m'agradi prou (si algú en coneix una que li agradi, que m'ho faci saber que m'interessa). En tot cas, us la recomano moltíssim. És una mena de nata molt cremosa, molt untuosa i suau de sabor, que és l'acompanyament perfecte als scones.

Una altra cosa a favor dels scones: són facilíssims i rapidíssims de fer. Aquí van:


Ingredients:

  • 225 gr de farina
  • 10 gr de llevat
  • 50 gr de mantega freda a daus
  • 1 pessic de sal
  • 5 gr de sucre
  • 150 ml de llet (aprox.)
  • 100 ml de nata de 32% o més de M.G. (per l'acompanyament)


Procedim:
Posem el forn a pre-escalfar a 220ºC.
Posem la farina i el llevat en un bol, hi afegim la mantega acabada de sortir de la nevera tallada a daus, i ho anem pastant amb les mans. Ho treballem fins que no quedin trossos grossos de mantega i la textura sigui com de molles de pa.

Hi afegim la sal, el sucre i la llet, a poc a poc mentres anem pastant. Ha de quedar una massa que no sigui seca però tampoc massa enganxifosa. No cal que quedi del tot homogènia, només s'ha de poder agafar sense empastifar-se massa els dits.

Posem la massa sobre una superfície una mica enfarinada, i amb el corró també una mica enfarinat, l'aplanem fins que quedi d'uns 2 cm de gruix. Personalment, m'agrada que siguin més aviat gruixuts que no pas prims. L'aspecte final dels scones és millor. Tallem la massa amb un got o tallador de forma circular d'uns 5 cm i fiquem els discs en una safata de forn durant uns 10-15 minuts, fins que hagin pujat i estiguin rossets.

Mentre els scones són al forn podem anar preparant la nata per acompanyar-los. Posem la nata en un bol i amb les barilles (si són elèctriques acabareu abans), l'anem muntant fins que tingui la consistència desitjada. Evidentment, a la nata s'hi pot afegir sucre al gust. Jo, en aquest cas, la prefereixo sense.

Es poden menjar freds o tèbis (millor). Alguns dels acompanyaments recomanats: melmeladalemon curd, clotted cream...

Scones con mermelada de fresa sin azucarMelmelada de maduixa:

Ingredients:
1 Kg de maduixa
150 gr de fructosa

Procedim:
Netegem les maduixes. Els tallem la tija i les trossegem. Les posem a una cassola amb la fructosa, i al foc suau durant una horeta. Passats mitja hora o tres quarts podem triturar-la, per aconseguir una textura més fineta, i prosseguir la cocció.

Quan tingui la densitat que ens agradi, la aboquem en pots de vidre nets i bullits, els tanquem, i els girem del revés per aconseguir que s'hi faci el buit, o els fem bullir, ben tancats, al bany maria durant uns 5 minuts. Amb aquesta quantitat de maduixen en surten uns 600 gr de melmelada (uns 2 pots de conserva de mida mitjana).

**********************


Scones with jam and cream
I had scones on my to-do list (I have so much stuff in there). Thus, when El Taller de Cuina (The Cooking Workshop) came up with the suggestion to cook "The Traveling Recipe", a dish that took us somewhere, that reminded us of a trip or a place we've been to, I quickly thought of scones.

In 2007 (I think that was the year) we went to England to visit my sister, who is living there, and we visited London, Stratford-upon-Avon, the little village of Studley and other neighbouring towns. 

We had a delicious Sunday Roast, some worldwide famous Fish and Chips -a lot nicer that they make it sound in the movies!- and we had some Cream Tea, which is a pot of tea, scones and other cakes I did not had time to photograph before they were gone. I have such a nice memory of it.

The scones I've baked this time are based upon one among the many basic recipes that exist, which can be modified and added to in a hundred ways, each better than the last: with cheese, sultanas, chocolate, wholemeal flour…

The ones I suggest here are the basic ones, with a very subtle taste, and they are really nice with, say, butter, jam, cream, lemon curd, or (the best!) clotted cream, which unfortunately is not found in shops down here. I'll try to make it one day, but at the moment I've yet to find a recipe that really convinces me (if anybody knows a good one, please share!). Anyway, clotted cream: I recommend it highly! It's a type of very thick, unctuous cream with a mild, buttery taste, that is just the right thing for scones.

Ingredients:

  • 225 gr flour
  • 10 gr baking powder
  • 50 gr cold butter, diced
  • pinch of salt
  • 5 g sugar
  • 150 ml milk (approx)
  • Jam and 100 ml whipping or double cream (to serve)


Method:
Preheat oven at 220º
Mix flour and baking powder in a big bowl, add the diced butter and rub together using the fingers until there are no big chunks of butter left and the mixture has a texture like breadcrumbs.
Add the salt and sugar and then the milk, little by little. The resulting dough must not be either dry nor too sticky, and it does not need to be too smooth. You have to be able to manipulate it with only a bit of residue on the hands.
On a surface lightly dusted with flour, pat or roll the dough flat until it's about 2 cm thick -I prefer them thick, they look nicer. With a pastry cutter about 5 cm in diameter, cut into discs and place on a baking tray in the oven for 10-15 minutes, until well risen and golden.
While the scones are in the oven, whip the cream in a bowl with a whisk (an electrical one will be faster) until the right consistency is achieved. I prefer it without any sugar, but add some to taste.
They can be eaten cold or warm (nicer!). You can also eat them with jam, lemon curd, clotted cream…


Strawberry jam:

Ingredients:

  • 1 kilo ripe strawberries
  • 150 gr fructose
Method:
Wash the strawberries, cut the stalk and chop. Put them in a saucepan with the fructose and cook on a low heat for about an hour. Half an hour or 45 minutes into the cooking, you can purée them with a blender, to obtain a smoother texture.

When we are satisfied with the thickness and feel of it, pour into glass jars previously boiled, close the lid tight, and turn them around or boil them in the baigne marie for about 5 minutes. You get about 600 gr of jam or two medium sized jars.

7 comentaris:

  1. que bons que són els scons, els meus encara estan a la llista de pendents!!! petonets

    ResponElimina
  2. Un esmorzar ideal!!! d'aquells de començar i no parar!
    Anglaterra i Londres són la meva assignatura pendent!
    Petonets i moltes gràcies per participar!!

    ResponElimina
  3. qué rico, me apunto a hacerlos

    ResponElimina
  4. Marta que bé! Buscava una bona recepta d'scones, m'hi poso d'aqui res!
    Quina bona pinta!

    ResponElimina
  5. Marta, quina ironia: l'anglesa seguint la recepta de scones de la catalana! ;-) Tinc els nens dormint, a veure si em dóna temps de fer-los tranquilament abans de que es despertin...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quina ironia no... quina pressió! Ja em diràs que et semblen ;)
      Marta

      Elimina
  6. Molt bons, i només amb mantega... Al Max li encanten també. La propera vegada, amb fruits secs. Gràcies per la recepta!

    ResponElimina

Agraeixo molt el teu comentari