Brunyols de l'Empordà

bunyols de setmana santa

No us encanten els bunyols? A mi si, de tota mena, especialment sense farcir. Fa temps us vaig ensenyar com faig els bunyols de vent, recepta molt ràpida de fer i boníssima, i avui us porto una recepta que m'ha passat una bona amiga, la Glòria, que és la recepta de com fan els brunyols a casa seva, a l'Empordà. Requereixen una mica més de temps però no són difícils i valen molt la pena.

És una recepta d'aquelles que comencen dient: 3 Kg de farina, 2 dotzenes d'ous... Aquí l'hem adaptat per fer-ne la meitat, i tot i així han sortit prou bunyols per tres famílies (i no estic exagerant, vam fer-los un dia entre tres i cada una se'n va endur una porció de massa que va alimentar la corresponent família). En fi, una recepta que val la pena fer, de les de tota la vida, i molt adequada per Pasqua... Som-hi!

Ingredients:

  • 1 dotzena d'ous
  • 1,5 Kg de farina
  • 400 gr de sucre
  • 100 gr de llevat de forner
  • Pell ratllada d'una llimona
  • 1 tassa d'oli (mida cafè)
  • 250 ml d'aigua
  • pessic de sal
  • Oli abundant per fregir
  • sucre i licor d'anís (opcional) per arrebossar-los


Procedim:
Separem els rovells dels ous de les clares. Ho reservem per separat.

Es desfà el llevat amb l'oli tebi (podeu escalfar-lo uns segons al microones). En un bol gran barregem els rovells dels ous amb la barreja d'oli i llevat, el sucre, la pell de la llimona i ho amassem tot junt.

Muntem les clares a punt de neu. Les afegim a la barreja anterior.

Anem afegint la farina poc a poc mentre anem amassant. Hi anem afegint l'aigua segons veiem que la massa s'asseca. Hem de pastar-ho molt bé, que quedi una massa fina.

Es deixa llevar, tapat amb un drap humit i en un espai sense corrent d'aire més aviat càlid fins que dobli el seu volum, unes tres hores. També podeu deixar la massa a la nevera durant la nit i coure els bunyols l'endemà.

Un cop hagin doblat el volum, ens impregnem les mans amb oli d'oliva per què no se'ns enganxi la massa, i anem agafant porcions petites, com d'una culleradeta, a la que donarem forma de bola, aixafarem suaument i farem un forat al centre. No cal que quedin perfectes, a la paella acaben d'adoptar la forma de bunyol.

Escalfem oli abundant en una paella a foc mig i hi anem fregint els bunyols. A la paella creixen bastant. Si els feu massa grossos poden quedar crus per dins.

Els anem traient quan estiguin daurats i els deixem escórrer uns minuts en un plat amb paper de cuina absorbent. Quan ja no cremin però encara estiguin calents, podeu ruixar-los amb licor d'anís (jo ho faig amb una xeringa sense agulla) i arrebossant-los amb sucre.

Bona Setmana Santa, Bona Pasqua!

brunyols de l'empordà

3 comentaris:

  1. Fantàstics!Aquestes receptes de quilo i mig quilo et fan tembleque quan les llegeixes però són les de sempre i les que sempre surten bones.

    ResponElimina
  2. Moltíssimes gràcies per compartir amb nosaltres aquesta fantàstica recepta!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
  3. A mi els brunyols dona-me'l quan sigui que m'encanten!! Mira, ara mateix si vols! Per mi... bunyols tot l'any!! :)
    Bona setmana

    ResponElimina

Agraeixo molt el teu comentari