Panettone casolà i Bon Any Nou!


No podia acabar l'any sense actualitzar el blog... i a més, estic TAN contenta d'haver fer finalment panettone a casa! És d'aquelles receptes que vas veient i penses: "ja la faré..." I si, per fi l'he fet! El panettone és llarg d'elaboració però no gaire difícil, especialment si disposes d'una màquina que amassi. M'agradaria tenir una Kitchen Aid, però jo tinc una Kenwood, que em va de perles.

Trobar el punt a la massa de brioix és delicat, el temps de llevat és llarg, i cal trobar la manera de deixar refredar el panettone del revés, cosa no gaire fàcil, però amb tot això, no és una recepta difícil, si es segueixen els passos com diu la recepta (per cert, la he tret de Las recetas de MJ).

El resultat és més que satisfactori: un brioix esponjós, una massa gustosa, bona, molt aromàtica... us la recomano!

Dit això, vull agrair els comentaris de suport i comprensió que m'heu anat deixant. Realment et fan sentir part d'una comunitat!

Per cert! Aprofito per convidar-vos a passar a veure el nou projecte en el que estic immersa: www.paresinens.cat, una web que destinada a nens, nenes, pares i mares (àvis, tietes, cosins...) i/o gent del Vallès (de la zona de Sant Cugat especialment, per ara). Aneu a fer-hi un cop d'ull, us ho agrairé moltíssim!

Espero que hagueu passat molt Bones Festes i que tindrem tots plegats un molt Bon Any Nou!!
I ja no m'enrollo, som-hi amb la recepta!


Ingredients pel preferment:

  • 100 gr de farina de força
  • 30 gr de llevat fresc
  • 20 gr de sucre
  • 70 gr d'aigua


Ingredients per al Panettone:

  • Tot el preferment
  • 5 ous a temperatura ambient
  • 150 gr de mantega a temperatura ambient
  • 170 gr de sucre
  • pell ratllada d'una taronja
  • pell ratllada d'una llimona
  • 600 gr de farina de força
  • 1 pessic de sal


Per al farcit:

  • 100 gr de xips de xocolata
  • 12 rodanxes (aprox) de taronja confitada
  • 1 grapat de panses sense pinyol
  • 1 copeta de rom


Per fer el preferment:
Esmicolem amb les mans el llevat i el desfem a l'aigua tèbia (que no cremi que si no el llevat no lleva bé!).

Barrejem el sucre i la farina, i hi afegim l'aigua i llevat. Ho barrejem fins que quedi homogeni, i ho deixem reposar tapat amb film fins que dobli el volum (uns 30 minuts).

Procedim amb el panettone:
Batem una mica els ous. Hi afegim la mantega a daus, el sucre, la pell de taronja i llimona ratllada, la sal, el preferment i la farina. Ho comencem amassant suaument i quan la farina estigui incorporada, podem apujar la velocitat. Això cal amassar-ho un mínim de 20 minuts (a mi em va caldre més de mitja hora) fins que la massa quedi elàstica i enganxifosa.

Mentrestant, pintem un bol gros amb oli i quan estigui la massa a punt, la hi fiquem i tapem amb paper de film. Ho deixem reposar fins que dobli el volum (unes 2-4 hores).

Mentrestant, posem les panses en remull en un gotet amb el rom.

Passada aquesta estona, dividim la massa en 2 boles i la posem sobre una superfície enfarinada. Aplanem cada bola amb el corró fins que quedi d'un cm de gruix apox. Hi escampem a una meitat els xips de xocolata i la meitat de la taronja confitada. A l'altra meitat hi escampem la resta de la taronja i les panses escorregudes del rom.

De cada part de massa, en fem un xurro i després tanquem el xurro fent forma de bola (el tanquem sobre sí mateix). Posem la bola de massa a dins del motlle de panettone deixant la part per on tanca a sota, que no es vegi. Ho deixem llevar fins que arribi al límit superior del motlle (2 hores, jo el vaig deixar quasi 4 i encara crec que faltava més estona).

Ho podem enfornar a 180ºC (el forn ha d'estar pre-escalfat). Si voleu podeu pintar-los amb una mica d'ou batut perquè tingui un acabat més brillant. Ha d'estar al forn uns 40 minuts (a Las recetas de MJ diu una hora, però a mi se m'hagués cremat, tanta estona). Podeu fer la prova del punxó per saber si ja estàn cuits.

Ara arriba un pas que sembla absurd però és important per un bon acabat: cal deixar-los refredar del revés! Per fer-ho, punxeu 2-3 escuradents a prop de la base fins a la meitat i 2-3 igual a l'altra banda, i busqueu on podeu posar-los aguantats del revés amb els escuradents. Per exemple, entre una cadira i una taula. Si no feu això, el panettone baixa i no queda tan bonic.

Com dèia, és entretingut perquè trigues ben bé un dia sencer entre que comences amb el preferment i l'enfornes, però val la pena! Jo el repetiré, ja ho crec que si!

I ara... BON ANY NOU!!!

11 comentaris:

  1. Quina il.lusió fer un pannettone oi?, t'ha quedat de llibre!. Jo el vaig fer només un cop i també em va quedar prou bé. Dóna molta satisfacció, però com dius, requereix temps i no sempre tens el temps o la paciència....oi?. Felicitats pel panettonne, pel blog, i per les receptes!, FELIÇ 2015!!!

    ResponElimina
  2. t'ha quedat estupendo ;-) . Feliç 2015

    ResponElimina
  3. Certament! Queda amb un gust més intens i gustòs que el comprat fet.
    Tanmateix això de que no dóna feina és un dir, perque tot el dia vàrem estar darrera el pannetone! Sobre tot la cuinera es clar😀

    ResponElimina
  4. Xulíssim i ha d'estar diví, té una pinta! Aprofito per desitjar-te molt bon any 2015 ple de coses bones, molts petons!

    ResponElimina

  5. Marta; Una recepta que val la pena fer-la i quedar-se amb la satisfacció de poder complir amb un deute pendent. Felicitats i bon any nou¡¡ :O)

    ResponElimina
  6. Renoi!! quin panettone més vistos... t'ha quedat "de lujo"... Feliç 2015!!

    ResponElimina
  7. Que bé t'ha quedat!!! quin bombin més torradet! Bon any!! que el tinguem ple de bones receptes!!

    ResponElimina
  8. La kenwood també és molt bona marca! T'ha quedat super esponjós, i segur que molt gustós. Deliciós!

    ResponElimina
  9. El olor del pannetonne al hornear es delicioso así que comprendo que estés tan contenta con el resultado. Menuda pintaza. Te deseo feliz año 2.015. Besoteeeee.

    ResponElimina
  10. Que rico !! La pinta es estupenda ósea que estará riquísimo.
    Besos crisylaura.

    ResponElimina
  11. Em vaig quedar amb les ganes de preparar-lo aquest any...i veien aquest teu me'n penedeixo moooolttt!!! I això que tenia els motlles de paper comprats i tot...en fi apuntadíssim per l'any que ve...! Petonarros!

    ResponElimina

Agraeixo molt el teu comentari